Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делата на Мирослава Тодорова започват отначало

26 юли 2012, 19:30 часа • 6375 прочитания

Върховният административен съд окончателно отказа да спре предварителното изпълнение на уволнението на съдия Мирослва Тодорова. Това става ясно от решението на петчленен състав на съда, който отхвърли жалбата, предаде БГНЕС.

Председателката на Съюза на съдиите бе уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС)заради забавени дела. Това решение на кадровиците в съдебната ни система доведе до протест на над 100 магистрати и адвокати пред сградата на ВСС.

Петчленен състав на съда: с председател Надежда Джелепова и членове: Наталия Марчева, Мариета Милева, Еманоил Митев и Илиана Славовска прецени, че "твърдените вреди не са такива, които да причинят на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, а са свързани със защита на особено важни държавни и обществени интереси, свързани с правораздаването"

Съдиите посочват, че делата, които води Мирослава Тодорова ще започнат отначало, но "доколкото това е валидно за всеки магистрат разглеждащ наказателни дела, предвид нормата на 258 НПК ". Този текст от процесуалния кодекс казва, че делото се разглежда от един и същ състав на съда от започването до завършването на съдебното заседание и ако се смени някои негов член, то делото започва отначало.

Припомняме, че тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Тодорова 18 юли тази година. Мирослава Тодорова беше уволнена от ВСС преди две седмици. До уволнението на Тодорова се стигна на 12 юли, след като 19 от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха за това. Едва трима бяха против уволнението на съдия Мирослава Тодорова, а двама се въздържаха при вземането на решението.

Най-същественото нарушение, което е извършила председателката на Съюза на съдиите, е да забави изготвянето на мотивите по три дела от общ характер. По едно от тях тя е забавила написването на мотивите с 4 години и 8 месеца след произнасяне на присъдата, което е довело до изтичане на абсолютната давност и лишаване на страните по делото от възможността да обжалват. Мотивите по второто дело, заради което тя беше наказана, са забавяне с около 3 години, а мотивите по трето – с около 2. На 17 юли представител на ВСС връчи заповедта за уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес