Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България най-вероятно ще бъде осъдена заради вятърните паркове на Калиакра

07 септември 2015, 12:00 часа
Реклама

България е нарушила Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, като е позволила изграждане на вятърни паркове в защитената зона за птици "Калиакра", както и строеж на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали". И двете зони са част от Натура 2000. Такова становище изказа генералният адвокат на Европейския съд и предлага България да бъде осъдена. Решението се чака в края на годината.

Становището е по обвинение на ЕК, че България не е изпълнила задълженията си по обявяване на цялата територия на ОВМ „Калиакра” за защитена зона от Натура 2000 и не е взела подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на естествените местообитания и на местообитанията на биологичните видове, както и обезпокояване на видовете, за които са определени защитените зони за птици „Калиакра” и „Белите скали” и защитена зона по местообитанията „Комплекс Каликара”.

Специално влошаването на местообитанията е станало факт заради експлоатацията на вятърните електрически централи на „АЕС Гео Енерджи“ ООД, „Дисиб“ ООД, „Лонгман Инвестмънт“ ООД, „Калиакра уинд пауър“ АД, „ЕВН Енертраг Каварна“ ООД, „Вертикал - Петков и с-ие“ ООД на територията на орнитологично важното място „Калиакра“. В числото на нарушенията спрямо дивата флора и фауна са посочени и съоръженията на „Трейшън клифс голф енд спа резорт“ ООД в рамките на териториите на СЗЗ „Калиакра“ и „Белите скали“. Отделно кумулативният ефект на проектите на „Уиндтех“ ООД, „Брестиом ООД“, „Еко Енерджи“ ООД и „Лонгман инвестмънт“ ООД с други проекти не е бил отчетен по подходящ начин при проверката на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, а въпреки това за проекта на „Лонгман инвестмънт“ ООД е било издадено разрешение и той е бил осъществен.

Предисторията

През 2012 година Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Това накара страната ни да предприеме няколко стъпки в посока на прилагане на законодателството, като прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие.

В края на 2013 година ЕК ни даде на съд, което накара България да обяви цялата територия на ОВМ „Калиакра” като защитена зона за птици от мрежата Натура 2000.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес