Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бисер Петков: 23 са кризисните центрове за жертви на насилие у нас, нуждата е по-голяма

02 февруари 2018, 15:12 часа
Реклама

В момента има 23 кризисни центрове, разположени предимно в големите градове. 18 от тях са за деца, а 5 за пълнолетни лица. Целевата група на тези центрове са жертвите на насилие.

Това каза пред журналисти в Народното събрание социалният министър Бисер Петков по повод идеята на БСП във всички области в страната да се изградят центрове за оказване на помощ на пострадали от насилие.

„Нуждата от кризисни центрове е по-голяма и това е отбелязано и в становището на министерството при съгласуването на проекта на предложение за ратифициране на Конвенцията“, посочи той. „Това, което министерството прави, по линия на проект финансиран от европейския социален фонд по ОП „Човешки ресурси“, е да се проведе национално представително изследване „Насилието в България“, което да подпомогне да се изработят индикатори“, обясни министърът.

„Нямаме достатъчно индикатори, за да можем да кажем какъв е мащабът на проблема и какво трябва да се направи, за да се подпомагат жертвите на насилие по адекватен, бърз и постоянен начин чрез специализирани услуги“, допълни той.

„По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2017 година от 584 общо 183 са жените жертви на домашно насилие, останалите са деца“, заяви Бисер Петков, цитиран от Фокус.

„Безспорно е, че един от ангажиментите, произтичащи от ратификацията на Истанбулската конвенция, е създаването на социални услуги, не само за кризисно настаняване, каквито в момента съществуват, но и за специализирани консултативни услуги за подкрепа“, уточни социалният министър. „Не съм запознат със законопроекта на БСП, който беше анонсиран. След като бъде внесен ще бъде обсъден“, каза още той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес