Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бдение пред Синода срещу титлата "архонт"

22 юни 2012, 10:39 часа • 9123 прочитания

Инициативната група, която започна събирането на подписка срещу решението на Светия синод да легализира архонтите, проведе мълчаливо молитвено бдение пред Синодалната палата в София, предаде БГНЕС.

Хората от инициативната група са разтревожени от продължаващото отстъпление на архиереите на БПЦ от духа и традициите на православието.

По време на бдението беше връчена и подписката против узаконяването на скандалната титла "архонт". Сред подписалите са проф. Калин Янакиев, писателите Теодора Димова и Емилия Дворянова, известният психиатър и богослов д-р Николай Михайлов, университетски преподаватели, учени от БАН, учители, студенти, адвокати, лекари, журналисти, хора на изкуството, богослови, както и свещеници, пожелали анонимност, от цялата страна, както и немалко българи от чужбина.

Един от малцината духовници, осмелили се да останат с името си е свещеник Кирил Тошев от близкото до Пловдив село Труд. Именно произвеждането на архонт в Пловдивска епархия преди две седмици доведе до приемане на решение от Светия синод, че това звание има място в Църквата.

 Редактор: Диана Иванова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес