Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акад. Христо Недялков става почетен доктор на Музикалната академия

02 ноември 2012, 18:32 часа • 14014 прочитания

Националната музикална академия "П. Владигеров" присъжда званието "доктор хонорис кауза" на академик Христо Недялков – основател и главен диригент на Детския хор на Българското национално радио, съобщиха от БНР, цитирано от БГНЕС.

Почетната степен на Маестрото се дава за високите му творчески постижения в развитието и популяризирането на българската култура, за безспорните му заслуги за развитието на хоровото дело в национален и международен мащаб, за приноса му като композитор на едни от най-обичаните и популярни детски песни и пиеси за детски хор. Бивши и настоящи възпитаници на акад. Недялков ще пеят за него в специален концерт, който започва веднага след края на церемонията в концертната зала на Академията.

"Получавал съм много награди - почти всички държавни отличия и признание от чужбина. Имам 55 години служба само в БНР, от които през последните 52 съм водил Детския радиохор по целия свят. Половината от работата ми с децата е посветена на музиката, а другата – на възпитанието им. За мен, златната основа от която започва всичко е съградена от думите професионализъм, принципност, упоритост в пътя към съвършенството", развълнувано споделя Маестрото. "Мое верую през годините е бил стремежът децата да пораснат като добри хора, да бъдат примерни граждани и да са полезни в професионалните сфери, където ще се реализират. Имам обратна връзка с много от моите възпитаници и с гордост мога да заявя, че в голямата си част, те са успешни професионалисти, сърцати хора и винаги съпътствани от успеха. Това е най-голямата награда за мен!"

Акад. Недялков е възпитаник на Българската държавна консерватория /Националната музикална академия "П. Владигеров" – б. р./ от първия хорово диригентски клас на проф. Георги Димитров и от вокалния клас на проф. Елена Урукин. Едновременно учи и композиция при проф. Парашкев Хаджиев. До 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, диригент е на Хора на студентите по медицина (1955-1960 г.) и на Хора на софийските девойки (1966-1970 г.). През 1960 г. основава Детския радиохор към БНР. В продължение на повече от пет десетилетия Маестрото гастролира с хора в над 30 страни и изнася концерти в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген.

В Япония съставът реализира над 500 концерта в около 150 града. Заради постиженията и успехите на Детския радиохор, Христо Недялков е един от най-търсените диригенти в света, гост-професор в редица университети, признат е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство. Той е автор на научни трудове, посветени на хоровото майсторство. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин - лауреат на най-високия японски орден за чужденци Орден на святото съкровище "Златни лъчи" с розетка. Акад. Христо Недялков е носител на орден "Стара планина" І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – "Марин Дринов" на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД. Лауреат и носител е на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за изключително художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали.

През 1996 г. японският Токайски университет му присъжда високата титла за цялостни заслуги към световната култура "доктор хонорис кауза". През 1984 г. правителството на Унгария го удостоява с високото почетно музикално отличие на страната Медал на името на легендарния унгарски композитор Золтан Кодай. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове в ЕС го удостоява с титлата "Посланик на европейската култура". За 2003г. проф. Христо Недялков получава наградата "Сирак Скитник" за заслуги в областта на музикалното творчество. От 2004 г. известният български диригент и композитор носи титлата академик като действителен член на Българската академия на науките. През май 2012 г. акад. Христо Недялков беше удостоен и с най-високото отличие на Министерство на културата - "Златен век" - звезда с огърлие.

Редактор: Десислава Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес