Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЖ-България призова за оттегляне на иска за 1 млн. лева срещу Mediapool

08 март 2023, 17:37 часа
Реклама

Искът срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за "дело шамар" или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България, публикувана няколко часа след като се появи информацията за заведеното дело.

Реклама

В статията, която е причина за него, се твърди, че България отново е "заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта", касаеща застраховка "Гражданска отговорност" за българските шофьори.

АЕЖ призовава ищеца да оттегли иска и "да осмисли всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия". АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни.

"Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лева. Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева", категорични са от АЕЖ.

"Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени…", пишат от "Лев инс" в исковата молба. Към нея са приложени подписани от застрахователни брокери писма до "Лев инс", според които клиентите им са притеснени заради публикацията. Според дружеството в статията не е споменат посоченият от министър Велкова "напредък по случая". "Авторът на тази публикация се позовава и привидно ползва, но невярно интерпретира, допълва и изопачава изявлението на министъра на икономиката г-жа Велкова", пише още в исковата молба. Застрахователят изтъква, че неговите срещи с КФН и бюро "Зелена карта", за които говори министър Росица Велкова, са в "духа на нормалното сътрудничество между държавен орган, застраховател и бюрото". Според АЕЖ "объркани и разтревожени" трябва да се чувстват клиентите на всяка една компания, която си позволява да води "дела шамари" срещу медии и журналисти.

Новината за рекордния иск идва само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В документа "делата-шамари" са посочени като много сериозен проблем, а България е спомената с два случая. "Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Mediapool, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск срещу сайта "Биволъ". Mediapool очевидно е обект на систематичен натиск чрез SLAPP дела. В конкретния случай искът наистина е рекорден, тъй като, макар да е за същата сума, този срещу "Биволъ" е предявен частично", се казва в позицията на АЕЖ.

Според организацията пълно недоумение буди фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник на ниво министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея.

АЕЖ настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум възможността за съдебен тормоз на добросъвестни медии и журналисти. АЕЖ се срещна наскоро със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, за да обсъдим действията срещу делата шамари, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. В България липсата на максимален размер на допустимите искове прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес