Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

20 май 2024, 07:20 часа
Реклама

АЕЦ "Козлодуй" крие при колко от служителите ѝ са открити здравословни проблеми при медицинските прегледи, които се извършват в централата. Това е изводът от писмо на шефа на държавното предприятие Валентин Николов в отговор на заявление на в. "Сега" за достъп до обществена информация. 

ОЩЕ: Операторите в АЕЦ "Козлодуй" ще минават регулярно през психотестове

Валентин Николов пише до "Сега", че в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е посочено, че исканата информация трябва да е съществуваща - обективирана върху материален носител, и да дава възможност гражданите да си съставят собствено мнение за институциите. Той допълва, че ЗДОИ не е за задаване на въпроси, а достъпът до личните данни е извън приложното поле на закона. Не става ясно коя част от питането Николов тълкува като искане на лични данни.

Шефът на АЕЦ продължава, че търсената от "Сега" информация не попада в полето на ЗДОИ. "Исканата информация касае стратегическия обект АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. Осъществяването на достъпа до обществена информация не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на други лица, както и срещу националната сигурност, обществения ред, здравето на гражданите и морала", завършва Николов, отново без да обоснове какво има предвид.

След делото-шамар

Интересът по темата е провокиран от сагата около Наталия Станчева - медицинската сестра от АЕЦ, която чрез Закона за достъп до обществена информация успя да докаже, че в АЕЦ функционира незаконно и безконтролно лечебно заведение, което се произнася за здравословното състояние на работещите в централата.

ОЩЕ: Осъдиха АЕЦ "Козлодуй" да плати за дело-шамар срещу своя служителка

Срещу Станчева беше заведено дело-шамар за 500 000 лв., тъй като АЕЦ прие, че с въпросите си тя го уврежда. След медийния шум и общественото недоволство искът беше оттеглен. Станчева обаче разказа, че е била питана от посредник, представящ се, че задава въпроса от името на ръководството - колко пари иска, за да напусне централата. А междувременно ГЕРБ скандално промени закони, за да заглуши медсестрата. Казусът в момента е висящ пред Конституционния съд. 

Коментар на адвокат

Такъв отговор е абсолютно недопустим в светлината на скандалите, които се оформиха в случая с Наталия Станчева, смята обаче директорът на Програма достъп до информация адвокат Александър Кашъмов.

Той каза още, че търсената от "Сега" информация е очевидно от обществен интерес и то висок, и трябва да бъде предоставена.  

Според него, когато вече е обществено известно, че има нередности, АЕЦ дори дължи публикуването на подобна информация, без да бъде питана.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес