Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еднакви цветове на сградите въвеждат в Рудозем

28 април 2023, 14:59 часа • 4711 прочитания

Еднакъв архитектурен код за цветовото оформяне на сградите в Рудозем въвежда местната администрация. За предстоящото заседание, което ще се проведе на 2-ри май, кметът внася наредба за специфичните изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли в гр. Рудозем.

Проектът предвижда конкретни изисквания за градските пространства, сгради, постройки, архитектурни ансамбли, включително такива с характерно въздействие.

С него се въвежда единен механизъм и точно обособени критерии за създаване на разпознаваем облик на града, въвеждане на ред и преустановяване на практиката на поединичен подход за всяко разрешение, което води до липса хармоничност и допълване в цялостната визия на градските пространства.

Очакваните резултати от приемането на наредбата за градската среда са свързани с възможността град Рудозем да придобие цялостно нов облик, като се спре оформянето му чрез неконтролиран процес на единични решения.

Ще бъде забранено преобладаващото използване на ярки цветове по фасадите, особено когато контрастират на заобикалящата архитектурна среда.

При изготвяне на инвестиционен проект за нова сграда, включена в режим на свързано застрояване, цветовото решение на фасадите ѝ ще трябва да се съобрази с цвета на съседните фасади.

За жилищните сгради около главни публични пространства или главни пътни артерии се разработва сходна цветова гама за използване на поне един общ цвят или негови близки нюанси.

Още от региона: 

Кой емблематичен български град е разположен на река Арда?

С европари ремонтираха 7 км подход към ГКПП "Елидже"

Украински деца отиват на футболен турнир на Рудозем

С дарения от пожарникари в Рудозем откриха кладенец в Кения

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес