Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” бе домакин на три престижни национални състезания

06 ноември 2018, 19:11 часа
Реклама

През последната година профилираната гимназия по западни езици „Захарий Стоянов” в Сливен бе домакин на три национални състезания по чужди езици: Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, организирано от МОН, финалите на националното състезание „Театър в училище” на Гьоте институт и Есенния турнир на фондация „Best”. Това каза за Actualno.com директорът на учебното заведение Ефросина Кисьова.

Елитното сливенско училище е оторизирано да издава Кеймбридж сертификати, езикови сертификати на Гьоте институт и Австрийска езикова диплома.

В момента в гимназията се обучават 669 ученици в общо 27 профилирани паралелки с английски, немски, испански и руски език.

По повод тиражираните в социалните мрежи опасения за драстично орязване на часовете по чужди езици, Ефросина Кисьова успокои, че напротив – има увеличение на часовете за профилирана езикова подготовка. В XI и XII клас нарастването е значително – от досегашните шест на десет часа седмично. Според Кисьова достатъчно интензивно е и чуждоезиковото обучение в осми клас, с предвидените 18-20 часа седмично за базисно усвояване на чужд език.

"Както винаги, така и сега, нашите възпитаници се класират на призови места в национални състезания и конкурси, а това поддържа реномето ни на престижно и перспективно училище", подчерта Ефросина Кисьова. "Това е и сред причините гимназията ни да получи домакинството на редица национални форуми и турнири", добави тя.

Освен интензивната подготовка по чужди езици, училището инвестира и в хуманитарната и патриотична подготовка на своите ученици. Немскоезична театрална трупа, силен Доброволчески клуб и емблематичният театър „Класика” допълват интелектуалната физиономия на сливенската езикова гимназия.

През миналата година клуб „Млад възрожденец” на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен бе отличен с първа награда за активна социална дейност по време на Третата национална среща на клубовете „Млади възрожденци” в София.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес