Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при деца в Сливен

23 октомври 2024, 10:58 часа • 246 прочитания

В Сливен започва безплатно изследване за гръбначни изкривявания при деца, което ще започне в началото на ноември, съобщиха от пресцентъра на общината. Целта на скрининга е ранна диагностика и навременно насочване към последващ лечебен процес. Изследването ще бъде осъществено в медицинските кабинети на училищата по предварителен график. Кампанията е инициатива на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, с подкрепата и партньорството на Община Сливен

2023 

През 2023 година се извърши преглед на над 2000 деца от първи до четвърти клас. На 158 от тях бяха открити нарушения в стойката и бяха насочени към диагностично уточняване. Тази година ще бъдат изследвани новоприетите деца от първи клас. Прегледите са напълно безплатни и препоръчителни и са част от превенция, профилактика и подпомагане на гражданите в сферата на здравеопазването. 

Още: Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Александровска“

Очен скрининг

През тази година в общината се осъществи и очен скрининг за всички деца от детските градини. През изследването преминаха 1981 деца, като 588 от тях бяха насочени към специалисти. Изследването се прави за втора поредна година. 

През юни в Сливен беше проведен и бъбречен скрининг за лица над 18 години, съвместно с Българско дружество по нефрология. 

Топкардиолози преглеждат безплатно в УМБАЛ "Пловдив"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес