Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

36 нови случая на туберкулоза в Сливенско

24 март 2015, 12:02 часа • 6734 прочитания

36 нови случая на туберкулоза са открити в област Сливен през миналата година, съобщи д-р Петя Михайлова, главен епидемиолог в РЗИ-Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен.

Заболеваемостта е 18 на 100 хиляди души население. Най-висока е в община Нова Загора, а най-засегнати са пациенти на възраст от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните. Според д-р Михайлова, имунизацията е най-доброто средство за предпазване от туберкулоза. 98 % от новородените са имунизирани. При част от необхванатите родителите са отказали извършване на имунизация, а в другата част от случаите има починали бебета.

По временни медицински противопоказания също има необхванати – това са недоносени деца и деца със заболявания в ранния неонатален период. В ученическа възраст - 7, 11 и 17 години, се наблюдава снижаване на обхвата с проба манту, което е свързано главно с неритмичната доставка на БЦЖ ваксина през 2014 г. Михайлова посочи, че са се стремили да осигурят редовно ваксина за родилните отделения, но по отношение дейността на общопрактикуващите лекари са имали затруднения с осигуряването и обхватът е по-нисък с около 3-4 процента, в сравнение с 2013 година.

Необхванати в ученическа вързаст с времени противопоказания са бременни 17-годишни девойки и деца с респираторни заболявания и фибрилитет. Немалък е делът на необхванати по други причини - най-вече поради миграция в страната и чужбина. РЗИ работи по Националната програма за подобряване контрола на тубуберкулозата и по отчет на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен са изследвани 1587 лица. Основните дейности на РЗИ по програмата са свързани със здравно-образователни кампании. През 2014 г. е извършена и проверка в четирите родилни отделения относно БЦЖ-имунизации, при които не са констатирани нарушения.

24 март е Световен ден за борба с туберкулозата, обявен през 1996 г. с решение на Световната здравна организация. Мотото на кампанията през 2015 г. е „Открий, лекувай, излекувай всеки”.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес