Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Снежана Рачева: „Работата с хора е най-ценният учител“

15 юли 2024, 11:17 часа • 707 прочитания

Да умееш да работиш в екип, да си целеустремен, винаги усмихнат и да даваш 200% от себе си, защото 100% вече не стигат. Според 29-годишната Снежана Рачева, именно това са нужните качества, за да е успешен човек днес. Убеждава се в това през годините и благодарение на пътя, който извървява – от консултант без опит в телеком бранша, до управител и един от най-добрите търговци в Yettel.

Историята ѝ започва преди осем години, когато е все още на 21 години, студентка „Стопанско управление“ във Велико Търново. Предстои ѝ да замени работата в хотел с ново поприще. Единственото ѝ условие е да бъде свързано с комуникация с хора – за себе си вече е разбрала, че именно в това ѝ е силата. Така късметът я отвежда в сферата на телекомуникациите и тогавашния Telenor, днес вече Yettel.

Още в тези първи дни дава всичко от себе си, за да докаже, че може. Записва в тефтер всичко, което ѝ се стори важно и интересно. „Вечерта чертаех къде какво се избира в системите и го учих наизуст. И до днес си пазя тези тефтери и записки“, споделя тя.  

Признанието за усилията ѝ не закъснява – в продължение на четири години е търговски консултант. Следва зам.-управител, а през 2022 г. прави следващата крачка нагоре – става управител на един от магазините на Yettel във Велико Търново. Като част от специална вътрешна програма за развитие на служителите, наскоро е отличена и като един от най-добрите търговци, които допринасят за отличното клиентско изживяване в телекома.

По думите ѝ, за да е доволен клиентът, са нужни три неща – да държиш на думата си, да си винаги точен и коректен в информацията, която даваш, и не на последно място – да си усмихнат. Именно по този начин изгражда 8-годишно приятелство с един от първите си клиенти. „Това е много приятна, около 60-годишна дама, която често пътува и винаги когато се върне отнякъде, носи подарък и за мен. Благодарение на нея вече имам около 20 сувенира от различни страни“, разказва Снежана. 

За да са щастливи клиентите обаче има и още едно условие – щастливи да бъдат и служителите. „Екипът ни се състои от общо шест момичета – изключително различни сме и като възраст, и като характери, но въпреки това сме се напаснали много добре и можем да разчитаме една на друга“.

Събират се извън работа, организират си малки събития и разбира се – задължителният шкаф с лакомства, за който се грижат никога да не остава празен. Признава, че това е и най-важният урок, който научава през всички тези години – да работи в екип. „Преди бях сама за себе си, но вече не е така и много се радвам, защото именно хората, с които работя, са най-големият ми стимул и мотивация“. Всеки ден се учи как да намира правилния път към тях. По-младите момичета са по-преми и директни, по-възрастните – по-внимателни и деликатни. Към всяка трябва да подходи индивидуално, защото универсален подход няма.

„Работата с хора е най-ценният учител – всяка ситуация те учи на нещо ново, изгражда те като човек и характер“, убедена е Снежана. Затова и вече осем години прави това с желание и готовност да дава 200% от себе си.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес