„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ ще бъде част от младежкия научен фестивал Hello Space

505
„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ ще бъде част от младежкия научен фестивал Hello Space
Снимка: Yettel

Образователната инсталация във формата на огромно шкафче – „РЕЦИКЛАТОРЪТ  на Yettel”, ще разказва на деца и тийнейджъри защо е важно старите електронни устройства да се рециклират и какво може да се случи с тях, ако попаднат в природата. Освен с нестандартните експонати в „Музея на електронните отпадъци“, 3-метровият куб ще кани любопитните посетители да се запознаят с ползите от кръговата икономика и важната роля на рециклирането за отговорното използване на ресурсите и опазването на околната среда.

Инициативата ще бъде част от младежкия научен фестивал Hello Space 4.0, който ще се проведе на 25 юни в София Тех Парк. Форумът се организира от Атлантическия клуб в България и STEAM and Space Cluster Bulgaria под патронажа на Министерството на образованието и науката, а достъпът до него е безплатен. В четвъртото издание на образователното събитие фокус отново ще бъде изследването на космоса и STEAM областите - наука, технологии, инженерство, изкуства и математика.

„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще бъде част от демо зоната на събитието, където посетителите ще могат да проверят чрез специален онлайн въпросник колко са „свързани“ с технологиите в зависимост от поведението си. Сред най-атрактивните елементи на инсталацията е двуметровата човешка фигура – „Кабелният човек“, изработен от 350 метра стари кабели, който пита минувачите какво са направили със стария си телефон, след като са си купили нов.

От представянето си досега, с помощта на хиляди граждани инсталацията е събрала около 1000 кг електронни отпадъци, достигайки до близо 200 000 души с посланията за отговорна употреба на технологиите. Сред предадените за рециклиране електронни устройства са мобилни телефони, лаптопи, зарядни, слушалки, разклонители и кабели. А калкулаторът за въглеродни емисии показва, че с правилното им обработване ще бъдат спестени над 1500 кг въглеродни емисии.

Проектът на Yettel е част от дългогодишните усилия на телекома да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци, обявени официално за най-бързо растящия вид отпадък в света, и да предотврати попадането им в околната среда. Кампанията цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора.

До 30 юни „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ ще бъде разположен в София Тех Парк, където хората могат да предадат ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци и така да подпомогнат каузата за по-чисто бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com