Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българска компания пуска през 2023 първата в света товарна авиолиния с дронове

27 декември 2022, 15:11 часа • 22862 прочитания

Българският производител Dronamics скоро ще дебютира с товарен безпилотен самолет, наречен „Черният лебед“ (Black Swan) и ще стане първата в света "товарна авиокомпания с дронове". Поне това е амбицията на двамата братя Константин и Свилен Рангелови, които са съоснователи на компанията с централа на бул. „Александър Малинов“ в София.

Те я основават през 2014 г., като в екипа им има над 150 души от 12 различни националности. Разполагат с общо 4 офиса по света, става ясно от сайта на Dronamics. През декември 2021 г. компанията представи „Черният лебед“ от Летище София като най-икономичния самолет, създаван някога. Сега братята искат да влязат с него на пазара от 2023 г., заради което наскоро Business Insider и BBC разказаха историята им.

Самолетът им може да се похвали с 50% по-ниски разходи от конкурентните машини, полезен товар от 770 кг и пробег от 2500 км. Дронът е сертифициран да превозва товари в Европейския съюз от 2023 г.

Константин и Свилен Рангелови споделят пред Insider, че са започнали да проучват пазара през 2013 г., когато Amazon започва да прави доставки с дронове. Братята обаче виждат логистични трудности – точно като тези на компанията на Джеф Безос. Смятат, че е трудно да се доставят пратки директно по домовете и че има по-добър начин за доставяне на лични пратки до всеки клиент.

У нас товарът пристига със самолет в София, разтоварва се на голям камион, изминава стотици километри и след това се разтоварва на по-малък микробус, който доставя пратките до отделните обекти. Братята смятат, че големият камион е скъпоструваща стъпка: "Казахме си, че трябва да съставим превозно средство с такъв размер, че в него да се вмести точно това, което влиза в камион за доставка за последната миля", казват Рангелови. "По този начин ще съкратим една стъпка от процеса“.

Полученият продукт, който е с капацитет около половината фургона на американската компания U-Haul, може да предложи на клиентите си бърз и евтин превоз на товари, като ще позволява доставка в същия ден с помощта на около 3000 летища в цяла Европа. Според Рангелови много от тези летища са по-близо до клиентите, отколкото основните дистрибуторски центрове, което ги прави още по-удобни за доставки в същия ден.

Освен това дизайнът помага на Dronamics да се разграничи от други оператори на товарни дронове, които обикновено превозват по-леки товари на по-къси разстояния. Според компанията самолетът намалява разходите с до 50% в сравнение с конкурентните товарни дронове, отчасти благодарение на материалите от въглеродни влакна, което го прави подходящ за пазара на средни разстояния.

"Черният лебед" може да се издигне на височина до 609 метра, да прелети 2500 километра и да носи максимум 350 килограма. "Той може да покрие континенталната част на САЩ, диагонала в Карибско море, Южнокитайско море и цяла Европа", казват Рангелови пред Insider. "Така че размерът се вписва точно в глобалната география”.

Дронът е задвижван от едновитлов двигател Rotax, произведен от австрийската компания BRP-Rotax, която е собственост на Bombardier Recreational Products.

Рангелови обясняват още, че самолетът ще превозва не само единични палети с една стока, но и индивидуални пакети, което ще му позволи да навлезе и на пазара за електронна търговия. В допълнение към възможностите си за пренасяне Black Swan може да каца на къси писти, включително и на неасфалтирани, благодарение на фиксираното си крило, така че да има по-лесен достъп до малки, изолирани общности в сравнение с други дронове.

Самолетът, който ще се произвежда масово в Германия и Австралия, се движи със 100% устойчиво авиационно гориво. Това ще насърчи "най-бързия и екологичен" начин за превоз на товари и ще доведе до 60% по-ниски емисии, смятат създателите.

Dronamics планират да започнат с полети около Средиземно море и над водата, например в Гърция или Кипър. "Първоначално искаме да започнем с маршрути с по-нисък риск", казват Рангелови. "Когато натрупаме одобрение и увереност, ще летим и над сушата“.

Управлявани от дистанционни оператори, безпилотните самолети няма да доставят стоки от врата до врата, а по-скоро ще използват система от летища за превоз на товари от складове до отдалечени градове. Всеки пилот има опит в търговската авиация, като Рангелови казват, че двама души ще бъдат разположени на мястото за излитане, а други двама - на това за кацане.

Рангелови заявяват, че компанията вече има партньорства с фирми като DHL и германската логистична Hellmann. "Никога не съм вярвал в идеята за безпилотни самолети", казва Клайн-Ластюс от Hellmann пред BBC, като също така хвали скоростта и гъвкавостта на самолета. "Ето защо работим с Dronamics, това не е идея за доставка от типа на Amazon".

Очакванията са Black Swan да извърши първия си полет през следващите месеци. Тогава братя Рангелови най-накрая ще обръснат осемгодишните си бради - нещо, което са обещали още в началото, ако мисията им се окаже успешна.

Снимки: Официален сайт на Dronamics

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес