Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свежа и лесна рецепта: Ликьор от пъпеш

18 юли 2024, 19:24 часа

Пъпешът може да се консумира в прясно състояние, да се изстиска, за да се консумира като сок, да се приготви под формата на сладолед или дори да се добави към салата. Но с тази нова рецепта, можете да се наслаждавате на сладостта му през цялата година!

Още: Ликьор от зелени орехи: Наслада за небцето и ползи за здравето

Самият сок от пъпеш е богат на калий - минерал, който играе съществена роля за нервната система. Той дава на нервите силата да пренасят необходимите сигнали, които поддържат мозъка във форма. Освен това калият има фантастичен принос за тъканите и костите, бори се с мускулните спазми и понижава кръвното налягане.

Този вкусен домашно приготвен ликьор от пъпеш е идеален за сервиране охладен в края на хранене, което също така помага за храносмилането.

Необходими продукти:

  • 600 г. пъпеш
  • 370 г. алкохол
  • 400 грама мляко
  • 300 грама захар
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция

Начин на приготвяне:

За да приготвите тази напитка, първо обелете и почистете пъпеша от семките и кората. След това продължете да режете пулпата на кубчета, като за целта ще са ви необходими около 340 г. пулпа от пъпеш. Прехвърлете пъпеша в купа и добавете алкохол, докато се покрие напълно. След това увийте съда с найлоново фолио и го оставете да престои 8 дни на стайна температура, като го разбърквате веднъж дневно.

След този период добавете млякото, захарта и ваниловата есенция в съд и го сложете на огъня, за да се разтвори захарта. Когато захарта се разтвори напълно, оставете тази смес настрана, за да се охлади. Междувременно отцедете пъпеша, като отделите пулпата от алкохолната течност.

Обработете пулпата в миксер, докато се превърне в мека маса. Прекарайте тази маса през сито, за да получите отново сок. Добавете тази течност към течността със спирт, която е оставена настрана и разбъркайте. В този момент добавете всички съставки заедно в миксера и ги разбъркайте.

Още: Сок от диня и краставица: Много полезен за организма

Прехвърлете сместа в бутилка, съхранявайте я в хладилник и изчакайте около 7-10 дни, преди да опитате вашия ликьор от пъпеш. Можете да съхранявате тази напитка за около 3 месеца в хладилника.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес