Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пържени картофи като тези в ресторантите - тайната е в панировката

12 октомври 2023, 12:11 часа
Реклама

Въпреки факта, че пържените картофи далеч не са най-здравословното ястие, те имат много почитатели.

Ако сте един от тях, опитайте да си направите тези картофи у дома – вкусът им ще бъде също толкова добър, колкото сервираните в ресторантите за бързо хранене, но за разлика от последните ще са много по-здравословни. Тайната е в предварителната подготовка на зеленчука и последващата панировка преди пържене.

Най-вкусните пържени картофи

За начало грудките, разбира се, трябва да бъдат обелени, измити и нарязани на тънки ивици. Опитайте се да нарежете всички парчета с еднакъв размер, за да могат да се изпържат равномерно.

Как е най-здравословно да се пържат картофи?

След това подсушете резените с хартиени кърпи, за да премахнете излишната влага, поставете ги върху дъска за рязане на един слой и след това ги поставете във фризера за 1-1,5 часа.

В това време можете да започнете да приготвяте панировката. В нейния състав влизат 3 супени лъжици брашно, малко сол и черен пипер. Ако е възможно, използвайте царевично брашно, а не пшенично брашно.

Изсипете получената смес в пош. Добавете и картофените резени там, след което трябва да разклатите добре торбата, така че панировката да покрие парчетата от всички страни.

Остава само да прехвърлите парчетата върху лист за печене, покрит с пергамент, и да печете в предварително загрята до 220 градуса фурна за 7-10 минути. Но ако искате да приготвите класически пържени картофки, може просто да ги изпържите в предварително загрята мазнина.

Друг вариат за приготвеня на апетитни картофки, включва следните съставки:

  • картофи - 500 гр
  • царевично нишесте - 1 с. л.
  • растително масло - 1 лъжица
  • оцет - 50 мл
  • вода - 3 лъжици

Картофените резени ще се получат точно както трябва: със златиста коричка и нежна вътрешност. Но за целта първо нарежете клубените на тънки ленти с приблизително еднакъв размер. Поставете ги в купа с вода и добавете оцет. Това ще ви помогне да направите текстурата на зеленчука по-твърда. След това не забравяйте да изсушите резените картофи с хартиена кърпа. Поставете ги в чиста и суха купа, добавете нишесте и разбъркайте внимателно. Едва след това сложете резените да се изпържат в предварително загрято растително масло.

Може да използвате еърфрайер за изпълнението на двете рецепти. По този начин приготвените ястия ще са по-здравословни. Приготвените картофки може да се сервират с всякакъв сос – кетчуп, чеснов. Те са идеалното допълнение към всяко ястие.

Още: Лекар: Досега сте пържили картофите грешно, ето как е правилно

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес