Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаменим домашен оцет: Как да използвате плодовете, които имате под ръка

22 октомври 2024, 15:44 часа

Приготвянето на оцет от плодове е изкуство и наука, което е полезно, ще ви спести много пари и ще подобри здравето ви поради пробиотиците, които суровите, ферментирали оцети осигуряват.

Още: Какво представлява мътеницата и кои са най-добрите ѝ заместители

Чудили ли сте се някога какво да правите с многото плодове? Има много начини за използване и запазване на реколтата от плодове, но един от най-полезните е ферментацията.

Как се прави суров ферментирал плодов оцет

Какво ще ви е необходимо:

  • Някакъв буркан
  • Органична тръстикова захар. Можете да използвате и мед, ако предпочитате
  • Малко суров плодов оцет за стартиране на процеса на ферментация
  • Тензух или хартиена кърпа и ластик

Указания:

Измийте и отстранете костилките и стъблата (ако желаете). Оцетът е едно от онези неща, които можете да направите, за които не е нужно да се притеснявате много. Всъщност, ако просто смачкате плодовете си, може да се разминете, като оставите костилките и дръжките върху плодовете.

Напълнете буркан от 2 литра около 1/3 до 1/2 пълен с плодовете и остатъците. Добавете 1/3 до 1/2 чаша органична захар на буркан и напълнете с вода. Разбърква се докато захарта се разтвори. Покрийте с кърпа или тензух и ластик. Искате въздухът да циркулира, докато вашият оцет ферментира. Това е аеробен (изискващ кислород) тип ферментация.

През първите седмица или две ще трябва да разбърквате вашия ферментиращ оцет по един или два пъти всеки ден или поне през ден. Може да откриете, че вашите плодове изплуват на върха и това е добре. Но вие не искате да се образува мухъл и разбъркването помага да предотвратите това.

Освен това може да забележите "шапка", която започва да се оформя с плода отгоре. Това е нещо като SCOBY върху комбуча фермент (но не е същото като SCOBY). Трябва да прекъснете това през първите седмица или две, за да сте сигурни, че ферментът има шанс да остане наситен с кислород и естествените дрожди върху плодовете да работят.

През втората до третата седмица просто разбърквайте от време на време. Ако забравите, няма нищо страшно, но и разбъркването не вреди. След втората-третата седмица прецедете течността в чист буркан без плодовете. Покрийте с пластмасов капак и продължете процеса на създаване на оцет. Това трябва да отнеме от месец до може би дори четири месеца в зависимост от сладостта на плода и условията в дома ви.

Още: Как да покълнете семена у дома и да заредите тялото си с енергия и здраве

В този момент ще трябва да покриете оцета си, защото вече не се нуждае от кислород, за да върши работата си. Може също да забележите, че отгоре се образува "шапка" или "майка". Просто го остави на мира. Тествайте, когато оцета е по ваш вкус, прецедете и бутилирайте отново.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако забележите, че върху вашия оцет се образува друга „майка“ или капачка, след като сте го бутилирали в бутилка с тясно гърло, просто го разклатете внимателно, за да го разбиете.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес