Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не случайно тази стара рецепта за палачинки е все още много популярна

01 юли 2024, 11:00 часа
Реклама

Палачинките са любима закуска за малки и големи. Съществуват многобройни и разнообразни рецепти за това вкусно изкушение, а и всяка домакиня ги прави по своя си начин. Тук ще ви представим една рецепта от 1958 г, който все още е много популярна.

Продукти за около 15 палачинки

Реклама

* 500 мл прясно мляко
* 3 яйца
* 200 г брашно
* 30 г масло
* 30 г захар
* 2-3 г сол

Палачинки с газирана вода, които не залепват и са два пъти по-пухкави

Начин на приготвяне

* Вземете предварително яйцата и млякото и ги оставете на стайна температура за около 30 минути. Разтопете маслото и го оставете да изстине.
* Разбийте яйцата в купа, добавете захарта и солта. Бъркайте с миксер до получаване на гладка смес. Не е нужно да разбивате яйцата на пяна, достатъчно е да получите гладка консистенция.
* Добавете около 100-150 мл от млякото към сместа от яйцата. Изсипвайте млякото постепенно. Ако го изсипите наведнъж, най-вероятно в тестото ще се получат бучки брашно.
* Пресейте брашното в купа и го добавете към сместа. Бъркайте добре, докато сместа стане гъста и гладка.
* Прибавете и останалото мляко и разбъркайте отново.
* Изсипете охладеното разтопено масло в сместа. Бъркайте до гладкост.
* Ако тестото е много гъсто, добавете малко вода или мляко. Ако тестото е много течно, добавете малко брашно.
* Намажете тигана с олио или масло точно преди са изсипите сместа за първата палачинка.
* Изсипете сместа в нагорещения тиган и същевременно го завъртете в кръг, така че тя да покрие дъното с равномерен тънък слой. Трябва веднага да получите дупки в палачинката. Така се получава, защото тиганът е много горещ и не е необходима сода.
* Загребвайте пълен черпак от сместа, изсипвайте го в горещия тиган, докато го въртите бързо. Когато сместа покрие цялото дъно на тигана, изсипете излишната смес обратно в купата.
* Поставете готовите палачинки върху голяма  плоска чиния, като е по-добре да ги покриете с капак, за да останат горещи. Ако предпочитате по-мазни палачинки, намажете всяка от тях с разтопено масло.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес