Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мекици на фурна – тази вкусотия си струва да бъде опитана

18 февруари 2022, 11:08 часа

Ако се опитвате да се храните здравословно и се стремите да избягвате прекомерното количество мазнина, то тези мекици на фурна за чудесен избор за вас през почивните дни.

За направата им се нуждаете от следните продукти:

• брашно - 250 г;

• хладка вода - 200 мл;

• суха мая - 1 пакет;

• брашно - за поръсване;

• мазнина - за мазане.

За плънката:

• яйца - 2 бр.;

• сирене - 200 г.

Начин на приготвяне:

Време е да се залавяме с направата на вкусните мекички на фурна. Първо пресяваме брашното, така че накрая да са пухкави и мекички. След това към него добавяме и маята. Оформяме кладенче в средата и започваме да добавяме хладката вода. Трябва да се получи лепкаво тесто. Ако ви е по-удобно, използвайте шпатула или дървена лъжица при самото бъркане.

Най-бързите мекици без втасване

Когато се получи еднородна смес, покрийте тестото с фолио и го оставете за през нощта в хладилника. На следващата сутрин ще е удвоило обема си.

Имайте предвид, че тестото ще си остане лепкаво, каквото е било в самото начало. Затова и нашият съвет е да използвате мазнина както за ръцете си, така и за точилката, за да не залепва по нея.

Оформете топчета от втасалото тесто и започнете да ги разточвате на кора. В средата и поставяйте от плънката от яйце и натрошено сирене и след това прегъвайте на две.

Пригответе си тавичка, покрита с хартия за печене и започнете да подреждате мекичките. Печете до готовност. Златистата коричка, която ще се образува, е ясен индикатор, че е време да ги вадите от фурната.

Ако желаете, може да експериментирате и част от тестените вкусотии да приготвите със сладък пълнеж. Използвайте въображението си.

Желаем ви добър апетит!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес