Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои подправки се използват най-много в турската кухня

20 октомври 2024, 09:00 часа

Турската кухня е известна по целия свят със своите богати и наситени вкусове, които идват от разнообразието на подправки, използвани в нея. Турските подправки са високо ценени не само заради вкусовите си качества, но и заради ярките си цветове и аромати. В тази статия ще разгледаме седем от най-използваните подправки в турската кухня, които играят основна роля в създаването на неповторимия вкус на турските ястия.

1. Риган

Риганът е сред най-популярните подправки в Турция и присъства почти във всяка кухня. Със своя свеж аромат, той се използва често за овкусяване на ястия с месо, птици и супи. Пресният риган, смесен със зехтин, е перфектен за салати, а ригановата вода, приготвена чрез запарване на листата, се смята, че успокоява стомаха и подпомага здравословната загуба на тегло.

2. Люспи от лют червен пипер

Турската кухня обожава пикантния вкус и затова люспите от лют червен пипер са неизменна съставка в много ястия. Те се добавят към супи, месни ястия и кюфтета, придавайки характерен остър вкус и леко парене. Турците често поръсват почти всичко с тези люспи, което прави всяко ястие по-наситено и ароматно.

Кюнефе по класическа турска рецепта

3. Бахар

Бахарът придава топъл и екзотичен аромат на турските ястия. Той е основна съставка за направата на кюфтета, като например "Кадън буду" (кюфтета от телешко месо). Също така се използва в ароматизиран пълнеж от ориз, който е популярен в турските сарми, приготвяни с лозови листа.

4. Кимион

Кимионът е неизменна част от турската кухня, особено в ястия със смляно месо, кюфтета и различни сарми. Тази подправка придава леко опушен и земен аромат, който перфектно допълва вкуса на месо и зеленчуци, приготвени на скара.

5. Сумак

Сумакът е подправка с уникален кисел вкус и червеникав цвят, която често се използва за гарниране на месо, салати и кнедли с кисело мляко. Той добавя свежест и приятен лимонов оттенък към ястията, което го прави отличен избор за лятната кухня.

Каква е разликата между телешко варено по турски и нашето?

6. Червен пипер

Турският червен пипер, известен със своята сладост и наситен цвят, се използва за добавяне на цвят и вкус към множество ястия. Той е често срещан в супи, ястия с месо и бобови растения, като добавя аромат, без да е лютив.

7. Нигела (черен кимион)

Семената на нигела, известни още като черен кимион, често се поръсват върху хлебни изделия и сладкиши, като придават пикантен и леко горчив вкус. Те също така се използват в сосове, върху сирена и в традиционни ястия с юфка.

Всички тези подправки правят турската кухня истински празник за сетивата. Те създават уникален и неповторим вкус, който прави турските ястия толкова характерни и обичани по света. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес