Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Класическа рецепта за маринован чесън

24 октомври 2024, 16:22 часа

Маринованият чесън се вписва доста добре в различни рецепти и може да се използва и в народната медицина, тъй като има силни свойства срещу бактерии и вируси. Ползите от яденето на маринован чесън са разнообразни.

Още: Салата в буркан: Ето точно как се прави

Ферментацията на чесъна премахва негативните му аспекти, но защитава всичките му природни ценности. В допълнение, ферментацията умножава ензимите и пробиотиците на чесъна, които са толкова полезни за човешкото тяло.

Необходими съставки:

  • 5-6 глави чесън, за предпочитане био
  • 500 милилитра филтрирана вода
  • 1 супена лъжица морска сол

Начин на приготвяне:

Отделете скилидките чесън и ги почистете от тънката ципа. Поставете ги в буркан и го напълнете с вода и сол. Можете да поставите нещо тежко, за да сте сигурни, че скилидките чесън ще останат на дъното на буркана.

Уверете се, че на повърхността на буркана има достатъчно свободно пространство. Затворете капака и поставете буркана на хладно място за един месец. Запишете си срока на съхранение и след месец го приберете в хладилника.

Още: Пълнени гъби с шунка и кашкавал, готови за 15 минути

Ако нивото на водата спадне, тогава можете да добавите малко саламура или солена вода. Отворете буркана в мивката, за да избегнете евентуални експлозии на ферментирала вода. Можете да използвате кисел чесън, когато сте болни, защото има отлични терапевтични свойства.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес