Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя печена тиква по турски

18 септември 2024, 23:00 часа

Печената тиква е един от най-обичаните десерти в Турция. Това ястие е не само вкусно, но и изключително лесно за приготвяне. Със своята сладост и топла текстура, то е идеално за есенни и зимни дни. В тази статия ще ви покажем как да приготвите печена тиква по турски, за да зарадвате цялото семейство.

Необходими продукти

За да направите тази рецепта, ще са ви нужни следните съставки:

  • 1 кг тиква
  • 1 чаша захар
  • 1 кафена чаша счукани орехи
  • 3 супени лъжици зехтин

Рецептата на баба за най-вкусната печена тиква

Начин на приготвяне

1. Подготовка на тиквата

Първата стъпка в приготвянето на печената тиква е да я обелите и нарежете на големи парчета. За да постигнете най-добри резултати, се препоръчва тиквата да бъде нарязана на равномерни късове, което ще гарантира равномерно изпичане. След като нарежете тиквата, подредете парчетата в предварително намазнена тава, използвайки зехтина.

тиква

2. Оставете тиквата да пусне сок

Поръсете тиквените парчета обилно със захар и ги оставете да престоят няколко часа. Това време позволява на тиквата да си пусне естествените сокове, което ще допринесе за образуването на вкусен сироп по време на печенето.

С тялото ви ще се случи това, ако всеки ден консумирате тиква

3. Печене

След като тиквата пусне сок, поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете тиквата за около 70-80 минути, като периодично обръщате парчетата и ги поливате със сладкия сос, който се образува. Ако ви се струва, че тиквата не е достатъчно сладка, можете да добавите още захар по време на печенето.

След като тиквата се изпече и придобие златист цвят, извадете я от фурната. Поръсете я със счукани орехи, които ще добавят приятен хрупкав елемент към текстурата на десерта. 

Печената тиква по турски е един лесен и вкусен начин да се насладите на есенните дарове. С минимални усилия и съставки, можете да създадете десерт, който ще зарадва както вас, така и вашите близки. С комбинацията от меката текстура на тиквата, сладкия сироп и хрупкавите орехи, този десерт е истинско удоволствие за сетивата.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес