Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави картофено пюре, така че да няма бучки?

06 август 2024, 17:44 часа

Картофеното пюре е сред най-лесните и бързи за приготвяне ястия. И все пак, то крие своите тайни. Ако искате картофеното пюре да се получи гладко, фино и без бучки, трябва да следвате няколко прости съвета. Ето част от тях.

Изберете “правилните” картофи
Консистенцията на картофеното пюре зависи от сорта картофи, които използваме. Избирайте такива без много дебела кожа. Добра идея е да смесите стари с пресни картофи, от които ще получите интересна консистенция.

Режете картофите на еднакви парчета
Ако режете картофите на различни парчета, по-големите няма да са достатъчно меки. Заради разликите между тях, няма да получите идеалното кремообразно пюре. Затова ги режете на еднакви парчета.

Как се прави перфектното картофено пюре - забравете за бучките!

Масло и мляко със стайна температура
Извадете маслото от хладилника няколко часа преди приготвяне на картофеното пюре, докато достигне стайна температура. Това стимулира процеса на емулгация, без да прави картофите мазни. Същото важи и за млякото. Не добавяйте мляко или сметана директно от хладилника. Трябва да са на стайна температура, за да се абсорбират.

Масло
Готвачи препоръчват да използвате 200 г масло при 450 г картофи. Така ще съхраните баланса между двата продукта, а и ще получите гладко и вкусно пюре. 

Правилно варене
Варете картофите на слаб огън. Водата трябва да се държи постоянно топла, а температурата да е ниска. За да не изкипи водата, може да поставите кърпа под капака на тенджерата.

Варете картофите в прясно мляко
Картофите абсорбират идеално течностите. Ако варите картофите във вода, няма да бъдат ароматни. Сварете ги в прясно мляко, за да се превърнат в кремообразна смес. Ако млякото е леко посолено, това се отразява и на вкуса им.

Остранете излишната течност
Прецедете картофите от течността, след като сте ги сварили. След това ги върнете отново във все още топлата тенджера. Трябва да се убедите, че излишната течност е отстранена, защото тя ще направи пюрето воднисто.

Тайната на пухкаво картофено пюре

Сол
Още докато варите картофите е добре да подправите водата или млякото с малко сол. По този начин картофите абсорбират солта по-рано и ще ви е по-лесно да ги намачкате.

Намачкайте картофите в последната минута
Подобно на много други храни, картофеното пюре е най-вкусно, когато е прясно приготвено, а не когато е претоплено. Сервирайте, малко след като сте намачкали картофите и смесили с останалите продукти.

Предлагаме ви една класическа рецепта за картофено пюре

Продукти
* 1 кг картофи, нарязани на еднакви едри кубчета
* 1 ч.л. сол
* 120 г масло
* 6 с.л. прясно мляко
* черен пипер на вкус

Начин на приготвяне
* Поставете картофите в тенджера, залейте ги със студена вода, посолете и оставете да заврат. Когато това стане, намалете котлона на по-ниска степен, сложете капак и варете още 15 минути или до готовност.
* Отцедете картофите в гевгир и ги оставете настрана.
* В същата тенджера, която използвахте, сипете прясното мляко и маслото (които са предварително извадени от хладилника и са достигнали стайна температура) и върнете на огъня. Внимателно загрейте, докато маслото се разтопи.
* Намачкайте картофите в тенджерата при млякото и маслото. Бъркайте с шпатула внимателно с кръгови движения, за да вкарате още въздух в пюрето.
* Добавете сол при нужда и малко черен пипер.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес