Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направите кубчета концентриран бульон у дома: Ето една сполучлива рецепта

11 октомври 2024, 11:40 часа

В сезона на топлите супи, костният бульон е идеален за загряване и подпомага лечебния процес.

Домакините често използват готови зеленчукови месни концентрати, но те съдържат много химикали, които представляват риск за здравето. Концентратите с вкус на пилешко, телешко или зеленчуци също съдържат изключително опасни изкуствени оцветители.

Още: Това са най-добрите начини за съхранение на мед

Тези изкуствени оцветители имат отрицателно въздействие върху психическото здраве и тялото. Те са сред най-преработените продукти в хранително-вкусовата промишленост.

Предоставяме ви здравословен начин да направите свой собствен домашен концентрат от костен бульон за супи и други готвене ястия. Трябва да приготвите гъста течност, за да се коагулира по-лесно.

Начин на приготвяне:

В тенджерата се слагат 2 кг месо с кости, 1 глава лук нарязана на четири части, цяла глава чесън обелена на скилидки, 8 чаши вода, 50 мл ябълков оцет и половин килограм различни зеленчуци като спанак, броколи или друг зеленчук, който предпочитате. Оставете да се варят около 1-2 часа. Ако искате течността да е по-гъста, тогава ще я оставите да ври по-дълго, докато видите, че е достигнала желаната гъстота.

След това извадете зеленчуците и месото. Оставете да се охлади до стайна температура. Ако желаете, може да махнете и само костите, а сока заедно със зеленчуците да смелите в миксер.

Изсипете сместа в тенджерата и отново гответе на ниска температура, докато сместа се сгъсти и по-голямата част от течността се изпари. И в двата случая, със или без зеленчуци, оставете сместа да изстине и изсипете във форми за лед, които използвате за замразяване.

Още: Всичко, което трябва да знаете за костния бульон и уникална рецепта за приготвянето му

Поставете ги във фризера и след като замръзнат ги сложете в плик и ги дръжте във фризера. Можете да използвате тези кубчета бульон концентрат редовно при всяко готвене.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес