Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеално основно без месо: Зеленчукова лазаня с гъби

12 септември 2024, 14:24 часа

Това е вегетарианска лазаня, от която няма какво още да се желае. Направена от сезонни зеленчуци, включително манголд, тиква и кладница, тя е пълена с вкус. И ако не сте фен на манголд или гъби кладница, можете да използвате всяка комбинация от зеленчуци и гъби, която ви допада - всичко ще свърши работа.

Още: Бърза рецепта за крехко печено пиле със зеленчуци

Необходими съставки

За соса от тиква Butternut:

  • ¼ чаша зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на кубчета
  • сол
  • 1,25 кг обелени парчета тиква Butternut

За лазанята:

  • ¼ чаша зехтин, разделен
  • 454 грама гъби кладница, нарязани на едро
  • сол
  • 454 грама манголд, листата отстранени от стъблата, за да се получат около 255 грама, нарязани на едро
  • 1 литър сос от тиква
  • 12 листа за лазаня без варене
  • 115 грама Пармиджано-Реджано, настърган (около 1 чаша)
  • 230 грама пълномаслена моцарела с ниска влажност, нарязана на малки парченца

Бележки:

За да направите това веган, използвайте веган пармезан и моцарела вместо традиционните пармезан и моцарела. За да направите това без глутен, използвайте кори за лазаня без глутен.

Начин на приготвяне:

За да направите соса: Загрейте зехтина в 5 до 6-литров съд на среден огън. Добавете лука и задушете, докато омекне, около 5 минути. Добавете тиква на кубчета, 2,5 чаши вода и 1 чаена лъжичка сол. Ако вашите парчета тиква не са потопени във вода, добавете още вода, докато едва се покрият. Оставете да къкри, без капак, като разбърквате от време на време, докато тиквата омекне много и водата намалее значително, около 15 до 20 минути в зависимост от размера на парчетата тиква.

Прехвърлете сместа в кухненски робот или блендер и пасирайте до гладкост. (Алтернативно използвайте потапящ се блендер.) Опитайте соса. Добавете още сол, ако е необходимо. Прехвърлете в купа или съд за съхранение - трябва да имате 1 литър сос.

За да направите плънката: Загрейте фурната до 190°C. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на силен огън. Когато започне да блести, добавете гъбите и оставете да се готвят спокойно 2 минути. Овкусете със сол, след което разбъркайте. Гответе още 2 минути или докато гъбите се сварят и покафенеят по краищата. Прехвърлете в купа да се охлади. Върнете тигана (няма нужда да го миете) на котлона на силен огън и добавете останалите 2 супени лъжици зехтин. Добавете листата от манголд и оставете да се готви спокойно за 1 минута. Посолява се. Използвайте щипки, за да пренаредите листата и да ги насърчите да се смалят. Гответе още 1 до 2 минути. Прехвърлете листата в купа, за да се охладят.

За да сглобите лазанята: Сложете с лъжица ½ чаша сос от тиква на дъното на тава за печене с размери 23 на 33 сантиметра. Отгоре наредете три листа кори за лазаня. Намажете с малко ½ чаша сос от тиква. Отгоре разпределете ⅓ от гъбите и ⅓ от листата манголд. Разпределете около ¼ чаша пармезан отгоре, след това ¼ чаша моцарела. Повторете това наслояване, докато не покриете третия слой кори с последните гъби и манголд, ¼ чаша от всяко от сирената и ½ чаша сос от тиквички.

За последния слой кори, сложете малка тенджера или чайник с вода да заври. Изсипете го в малък съд за печене. Потопете останалите 3 листа във водата и оставете да престоят за 2 до 3 минути, като използвате щипки, за да пренаредите от време на време корите, за да сте сигурни, че не се слепва. (Забележка: Тази стъпка гарантира, че последният слой кори, който може да не е заобиколен от толкова много влага, колкото долните три слоя, ще омекне и ще се разшири правилно след като бъде във фурната.) Използвайте щипки, за да отстраните всеки лист и да го прехвърлите в тавата. Разпределете останалия сос - трябва да е около ½ чаша - отгоре, след това отгоре с останалото сирене.

Още: Лесна и бърза рецепта: Двойно шоколадова торта с интересна съставка

Покрийте тавата с фолио и оставете в хладилник до 24 часа или прехвърлете във фурната и печете 40 минути. Отстранете фолиото и печете още 10 до 20 минути или докато сиренето се разтопи и горната част стане мехурчеста и равномерно златиста. Оставете да се охлади за 10 минути преди сервиране.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес