Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златанова: Губят се 1,2 млрд. лв. между сметката на България и ЕК

19 юни 2016, 16:50 часа
Реклама

Губят се 1,2 млрд. лв. между сметката на България и Европейската комисия. Това смята вицепремиерът с ресор „Европейски фондове“ в кабинета „Орешарски“ Зинаида Златанова която коментира, че 2013 и 2014 г. са били „най-тежките“ от стария програмен период.

Емоции като любов и омраза нямат място в техническа тема като еврофондовете. Права е министър Танева (Десислава Танева, бел. ред.), че никъде в Европа няма да видите тази тема да се използва за политически цели. За съжаление, това започна през 2009 г. в България. Това каза пред БНР Зинаида Златанова.

"По време на година и 2 месеца управление на кабинета „Орешарски“ ние успяхме да направим толкова плащания по европейските фондове, колкото за предишните 6 години сумарно. Това ускорение, което успяхме да постигнем, допринесе за това България що годе прилично да може да приключи програмния период", заяви Златанова.

Тя цитира европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу, според която през изминалия програмен период страната ни е усвоила 91% от планираните еврофондове. А от края на декември 2015 г. правителството обяснява че сме усвоили 99%. 

"Получава ни се една разлика от 8-9%, която някой много спешно трябва да обясни откъде се получава. Аз лично не подозирам, че ЕК греши в сметките си. Или правителството греши и в тази сметка, или съвсем умишлено заблуждава и съвсем умешлено пуска пелената на непрозрачност. Тези 8 – 9% в пари пресметнати, излизат между 600 и 700 млн. евро", заяви Златанова

"Говоря за напълно нов сюжет, който няма връзка със земеделието. Говоря за нов 1,2 млрд. лева, който се губи между сметката на България и Европейската комисия. Той касае всички програми по целия програмен период", заяви тя. 

Според нея трябва да се обясни този нов милиард разлика, който идва в допълнение на милиарда по земеделие. "Много е важно правителството да обясни на гражданите откъде идва тази разлика, за чия сметка ще бъде и изобщо има ли я", каза още бившият вицепремиер.

Според обвиненията на БСП по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) около 1,1 млрд. лв., ще бъдат покрити от националния бюджет заради невъзстановяване на средства от страна на Европейската комисия. Министърът на земеделието Десислава Танева региагира остро на това и отхвърли всички обвинения, като посочи, че от БСП лъжат. Програмата за развитие на селските райони нито е спряна, нито имаме изискани милиард и 100 млн. лв, каза Танева.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес