Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплаха ли са Ислямска държава и Русия за България - Шаламанов не обясни

03 ноември 2014, 14:01 часа
Реклама

Трябва да се превъоръжим не защото може да пострадаме от „Ислямска държава” или от Русия, а защото „има рискове, които не са отчетени в съществуващите стратегически документи”. Така, витиевато, служебният министър на отбраната обясни защо страната ни трябва да започне да налива пари в подобряване на отбраната си.

Реклама

Какви са тези рискове – оказа се, че все пак са свързани с Русия и по-точно – с поведението ѝ. „Ако мислите, че няма промяна в политиката на Русия през последните няколко месеца, аз мисля, че има сериозна промяна – анексирането на Крим, поддръжката на сепаратистите са неща, които създават сериозен риск в близост до България”, посочи министърът. „Ислямска държава” също стана „риск, който е много сериозен и не е съществувал до преди месец”. Заплахата от джихадистите не била свързано с участието на български граждани на тяхна страна, а с това, което правят в Сирия и Ирак. Министърът така и не конкретизира дали има точно данни колко българи се бият на страната на „Ислямска държава” и кога ще има Съвет по национална сигурност при президента, за да бъде представена информация. Аз вече съм докладвал необходимите неща, посочи Шаламанов.

„Превъоръжаването не е спешно, България повече от 25 години не е имала сериозна програма за превъоръжаване. Очакваше се да има такава програма след реформата, която приключи 2004 година. За съжаление това не се случи. Похарчиха се два милиарда без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията. Сега има остра необходимост за една цялостна програма, нейното добро управление, финансиране и подкрепа от българската индустрия и наука, защото става въпрос за национална задача свързана с нашия принос към ЕС”, обясни Шаламанов, цитиран от Агенция "Фокус".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес