Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно е да се наложи отпускане на допълнителни средства за агитация за референдума

20 септември 2015, 13:14 часа • 3086 прочитания

Парите за агитация за референдума може да надвишават бюджета от 1 млн. лева и да се наложи да бъдат отпуснати допълнителни средства.

Ако партиите, коалициите и инициативните комитети, допуснати до процедурата, се възползват от пълния размер на държавната субсидия, един милион лева няма да е достатъчен.

„Общият размер излиза 1,320 млн. лв, ЦИК би могла да направи преразпределение на общия бюджет”, коментира говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, цитирана от БТВ.

Вероятно преразпределението ще се наложи в последния момент, защото по закон няма срок, в който регистрираните за агитация партии да поискат т.нар. медийни пакети от комисията.

Засега в ЦИК не е постъпило нито едно искане за медиен пакет. Всяко забавяне допълнително ще оскъпи вота на 25 октомври.

Общият бюджет за гласуването през есента е около 60 млн. лева. От тях близо 22 млн. лв. са за заплати и осигуровки на членовете на общинските и секционните избирателни комисии.

Припомняме, че преди дни Върховният административен съд уважи жалбите и отмени решението на ЦИК за теглене на жребий за номера на партиите и коалициите за предстоящите местни избори.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес