Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военен експерт: България няма да остане без охрана на въздушното пространство

27 октомври 2022, 08:19 часа • 1577 прочитания

„България няма да остане без охрана на въздушното пространство. НАТО има много ясна политика, ако в момента България няма възможности тук може да дойдат около 10-12 самолета до ескадрила на ротационна основа“. Това каза военният експерт ген. Съби Събев пред bTV. 

Въпреки това той смята, че осемте самолета, които ще придобием от началото на 2025 г. не са достатъчни, за да се осъществява охраната на въздушното ни пространство.

„Беше доказано, че минимум 16 самолета трябват. Сега е моментът, предложена е оферта от САЩ и ако ние се забавим ще отидем към 2035 г.“.

Според него България не стои добре в рамките на НАТО заради отказа да изпрати оръжие на Украйна.

„Една страна е адекватен и силен член на НАТО със солидарността, която проявява в рамките на НАТО и спрямо партньорите на НАТО, какъвто е Украйна. За съжаление ние тая солидарност не я проявяваме в необходимата адекватна степен на ситуацията, която имаме сега“, каза той.

Той е категоричен, че България има с какво да подкрепи Украйна. „Украйна изпрати ясен списък и ние може да проверим какво имаме на разположение в мобилизационния резерв. Това, което ще ни е необходимо за военно време - действително там може да се предостави определена техника и след това, когато закупим нова, старите може да ги изтеглим в този резерв“, добави той.

Ген. Събев смята, че е крайно време България да има свой титуляр в НАТО. „Не е нормална тая ситуация да няма толкова дълго време титуляр. Той отстоява националните позиции при обсъждането на въпроси за колективната отбрана, нашия принос и всички въпроси и политически решения, които се вземат там“, каза още военният експерт.

Oще: Швеция е готова да ни предостави 8 изтребителя "Грипен"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес