Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: ГЕРБ вкара тенденция на омраза, АЕЦ "Белене" е необходима

22 ноември 2013, 20:00 часа • 32455 прочитания

За съжаление още от самото начало на съществуването си ГЕРБ подхожда с негативизъм в политическия диалог, вкарва тенденция на омраза. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в свой коментар в предаването „Лице в лице” на bTV.

"След като се върна бившият монарх Симеон Сакскобурготски и от 2005 година насам се възстанови една нормалност. Още в самото си начало обаче ГЕРБ създадоха омраза, започнаха противопоставяне. Тази отрова дълбоко проникна в обществото ни. Виждам как в тези месеци се насажда омраза. Тези, които имат политически и икономически интереси, насаждат нетърпимост", коментира Станишев. Според него доказателство за това е и "фашизоидният списък, срещу който никой не се възпротиви".

Червеният лидер каза и, че бивш директор на "Напоителни системи" е организирал протестиращи, които "са искали да бият депутати".

Нещата трябва да се наричат с техните имена, продължи лидерът на БСП. Има прости факти. В нощта на изборите първата политическа сила, която организира тези избори с нейния ЦИК, заяви, че не признава вота. По този начин ГЕРБ се държи от твърде дълго време. Депутатите от ГЕРБ се превръщат в заложници на интересите на Борисов и Цветанов. Те са най-голямата парламентарна група, но никой не иска да направи коалиция с тях. В момента нещата в България се променят, сменяме много практики, подчерта Станишев.

Затова заявихме на КСНС партийната демокрация е основа на нашата система. Стана модерно някои НПО да заявяват, че партиите са лоши. Но в една партия се знае кой носи отговорността. Друг е въпросът дали ГЕРБ са демократична партия, добави лидерът на ПЕС.

Бюджет и енергетика

Станишев подчерта, че бюджетът на правителството на Пламен Орешарски за догодина е изпълним. "Нашият бюджет е антитеза на бюджетите на ГЕРБ. Той е социален. Дори МВФ призна, че той е изпълним и направената актуализация е правилна", посочи той и добави, че " нашето управление ще бъде антитеза на управлението на ГЕРБ".

Попитан за бъдещето на ядрената енергетика Станишев заяви, че и "Белене", и седми блок на АЕЦ "Козлодуй" са необходими на българската енергетика. След 10-15 години нашите стари мощности ще бъдат изведени от експлоатация. Трябва да изграждаме нови мощности с перспектива на работа 60 години, каквито са ядрените централи. Ние ще изграждаме и нови мощности в ТЕЦ „Марица Изток”, обясни лидерът на БСП.

Консултативният съвет за национална сигурност

На Консултативния съвет по национална сигурност при президента постигнахме консенсус по две важни теми. Високо оценявам този резултат, защото показахме на хората, че институциите и основните политически сили могат да намерят решение по проблемите, които вълнуват хората.

Диалогът не само е възможен, той е задължителен и във всяка една демократична държава той е факт. И правителството, и от БСП сме заявявали готовност за диалог по каквито и да е проблеми. Само че, за да има диалог, трябва да започнем отново да говорим един с друг и да чуваме чуждото мнение.

Още преди началото на КСНС заявих, че няма да има адекватен резултат, ако не излезем с ясна позиция за случващото се в България. Гарантирахме правото на протест, но категоричното становище на този съвет е, че протестите трябва да са в рамките на закона, подчерта Станишев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес