Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следите водят към Пазарджик: Ивелин Михайлов и "Величие"

09 юли 2024, 14:55 часа • 10073 прочитания

Идеологът на разпадналата се в парламента "Величие" Ивелин Михайлов изглежда се познава доста добре с изкаралия четири мандата като кмет на Пазарджик Тодор Попов – или поне със съпругата му. Попов на няколко пъти попадна във фокуса на общественото внимание през годините – най-скандалният случай беше този, при който bTV постави въпроса как така с кметска заплата има внушителна къща. Репортажът не доведе до последствия от законово естество за Попов освен проверки: Кметът на Пазарджик с необяснимо скъп имот

Най-важният случай обаче беше убийството на Татяна Стоянова – началник на кабинета на Попов. Там уж имаше следи и накрая не излезе нищо: Има заподозрян за убийството на Татяна Стоянова

Друг знаков случай в рамките на кметското управление на Попов – този с обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк (парк "Априлци"), обещан от фирма "Риал Стейтс" ЕООД, собственост на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Беше подаден сигнал до прокуратурата преди над 5,5 години и оттогава не е известно какво е развитието: Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?

При всичките си четири мандата Попов се кандидатира без публично да е подкрепян от която и да е голяма партия. Но през годините има куп въпроси какви са отношенията му със силните в държавата, най-вече ГЕРБ и ДПС, особено предвид сериозните скандали с и покрай него, които си остават на медийното поле.

СНИМКА: Община Пазарджик

Връзки, връзки, връзки

Справка в Търговския регистър показва, че Ивелин Михайлов – идеологът на "Величие", е имал бизнес отношения в пет търговски дружества и една неправителствена организация със съпругата на Попов Силвия. На очи се набива дружеството, вписано в регистъра като "Въздигане" Фондация. Освен това – в "Болярски дом" АД Силвия Попова е инвестирала 250 000 лв., колкото инвестира и Михайлов. А "Тогедър Академи" - марката на Михайлов, с която той става доста известен, преминава от негови ръце в ръцете на Силвия Попова и то още в края на март, 2012 година!

И още връзки – фирма "Тогедър" ООД, където Силвия Попова е съдружник с Вася Михайлова, която е съпруга на Ивелин Михайлов. Към днешна дата фирмата няма задължения към НАП – но разследващият сайт BIRD информира в средата на юни, 2024 година т.е. веднага след изборите, че към 06.11.23 компанията е била с дълг от 90 000 лв. към държавата. BIRD посочва и, че "Трежър" ООД също е имала дългове към НАП, от 50 000 лв. към 05.02.24, но към датата на публикуване на този материал проверка на Actualno.com не установи дружеството да има задължения към държавата. Михайлов е прехвърлил дела си в "Трежър" ООД седмица преди Коледа през 2014 година: "Величие": Ивелин Михайлов с екстравагантен отговор за НАП

Най-знаковата връзка обаче е фактът, че Попова е имала 1% дял от капитала в "Исторически парк" АД към 2022 година. Тодор Попов посочва в своята имуществена декларация като кмет на Пазарджик, че съпругата му е продала 1,34% от общо 2,5% дял за 447 000 лв. Освен това, Попова има 5% дял във "Величие" АД (25 000 поименни акции, всяка от които струва 1 лв.), като го взема още през 2018 година, при учредяването на дружеството. Останалите 95% са на Вася Михайлова – 475 000 акции, отново всяка струваща по 1 лв. Поглед към имуществената декларация на Попов за ситуацията през 2018 година показва куп декларирани участия с дялове в различни фирми на съпругата му и познати имена на компании, където и Ивелин Михайлов не е чужд.

Частна държава в държавата?

В специален материал, посветен на Ивелин Михайлов и „Величие“, блогърът Станислав Цанов казва нелицеприятни за Михайлов твърдения. Включително следното – Ивелин Михайлов не иска да е депутат, защото по закон ще е задължен да декларира имуществото си и това на съпругата си (лица на определени публични длъжности декларират и имуществото на лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала).

Припомняме, че Станислав Цанов стана известен като лице на партийната телевизия на 'Атака" - "Алфа". А през есента на 2023 година тогавашният парламент направи временна комисия, за да разследва изнесени от Цанов твърдения – че Алексей Петров му казал да не се занимава с машините за гласуване: Нагласено гласуване с машини и връзка с Алексей Петров? Парламентът се заема (СНИМКИ). Специално за твърденията на Цанов обаче бившият министър на електронното управление Божидар Божанов посочи, че като депутат по време на заседание на комисията го е питал дали има някаква конкретни данни за мащабна манипулация с машините за гласуване и отговорът бил: "Имаме обаче сега не можем да ви кажем, трябва да изградим доверие първо и тогава ще ви кажем". Божанов има репутацията на един от най-добрите специалисти в България що се отнася до сферата на информационните технологии (ИТ/IT): Божанов: Мащабно манипулиране на изборите чрез машините не може да стане

Както винаги се случва при такива временни парламентарни комисии, нещо на практика като резултат в правосъдната система от показанията и данните не излезе – освен възможност да бъдат говорени неща под чадъра на депутатски имунитет: "Толкова е гнусно": Цанов разказа за следенето на критиците на властта (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес