Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След остър дебат и обиди: Народното събрание отказа да забрани несъществуваща смяна на пола

26 септември 2024, 11:32 часа • 914 прочитания

Последното заседание на 50-ото Народно събрание ще бъде запомнено с обиди, остри реплики и напрежение между депутатите. Причината - спорният законопроект на "Има такъв народ", който предлагаше забрана на рекламите и медицинските интервенции за смяна на пола на лица под 18 години, който беше отхвърлен.

Основният аргумент срещу проекта бе, че и в момента практика за смяна на пола на непълнолетни не съществува.

В същото заседание, бяха отхвърлени и предложения от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) за изменения в Закона за закрила на детето. Парадоксално, дясното обединение гласува "въздържал се" за собствените си предложения, които бяха свързани със защита на децата от политическа пропаганда и манипулации, както и въвеждането на концепцията за "геномен пол". Още: Парламентът рано-рано спря битката на ИТН с "дженджър идеологията" (ВИДЕО)

Те също така предложиха смяна на пола при деца само в случай на "животозастрашаващи обстоятелства". Божидар Божанов предложи и допълнителни мерки за защита на децата в интернет и по отношение на сексуални престъпления срещу тях.

Андрей Чорбанов от ИТН изрази сериозна загриженост относно текстовете на ПП-ДБ, като ги нарече "плашещи". Той изрази неразбиране за термина "геномен пол" и заяви, че предложенията ограничават свободата на семейни разговори, давайки пример с личния си живот: "Излиза, че не мога да коментирам с жена ми как е минал денят ми, защото дъщеря ми може да ни чуе и да разкаже в училище".

От своя страна, депутатът от "Възраждане" Георги Иванов отправи тежки обвинения към ПП-ДБ, наричайки ги "пропедофилска коалиция" и заявявайки, че техният законопроект е плод на "нечисти намерения". Дори предупрежденията на председателя на парламента не успяха да укротят Иванов, който настоя, че темата за децата е твърде важна, за да остане без реакция. Още: ПП-ДБ искат осъдени за педофилия и трафик на хора да нямат право да работят с деца

След неуспеха на законопроекта на ИТН, Тошко Йорданов отправи остри критики към ГЕРБ, обвинявайки ги в "зависимост от предишните коалиции" и заявявайки, че ще има последствия. Когато и предложенията на ПП-ДБ бяха отхвърлени, Йорданов иронично коментира, че е гласувал "за", за да подкрепи "сексуално неориентирана коалиция", която е загубила и "душевна ориентация".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес