Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсък заради Нинова - от киселите краставички до билета в градския транспорт

08 март 2017, 09:30 часа • 7498 прочитания

Дори за киселите краставички Корнелия Нинова излъга. През миналата година имаме 23 тона изнесени кисели краставички за Русия, защото за там е забранен само износът на пресни селскостопански продукти. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов в коментар за вчерашните думи на лидера на БСП Корнелия Нинова специално относно външната ни политика.

По думите на Горанов левицата се превръща в антисистемен играч, което си личало от „комплексарското отношение” на Корнелия Нинова. Санкции от ЕС има само срещу определени руски фирми и лица (бел. ред. - ЕС наложи санкции срещу 146 физически и 37 юридически лица от Русия, както и визови ограничения по друг списък) – срещу държавите санкции се налагат само от ООН, добави финансовият министър пред Нова телевизия. Според него е антисистемно да твърдиш, че банките могат да кредитират по силата на закон. Горанов визираше предложението на БСП за кредитирането на млади семейства за ново жилище, според което през първата година да не се плащат лихви при покупка на жилище до 100 000 лева.

За пореден път БСП е носител на промяната. Много ясно и категорично заявяваме позиция за всичко, което се случва в Европа. Ние не приемаме Европа на много скорости, подчерта Жельо Бойчев от БСП. По думите му сценарият „Европа на различни скорости” е политика на ЕНП, от която част е и ГЕРБ. Този сценарий щял да раздели гражданите на Европа, по думите на Бойчев. Не искаме да има политика на база „каквото кажат началниците”, добави той. И даде пример – смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Само от българите зависи на каква скорост ще се движим в Европа. Въпросът е колко иска една държава да бъде интегрирана в ЕС, припомни Горанов. Той изтъкна, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е предложил точно това на практика – ако не искаме да правим структурни реформи, няма да влезем в еврозоната, ако не искаме да борим корупцията, ще си седим с механизъм за наблюдение и сътрудничество.

Бойчев обаче даде конкретен пример за неуспех на ГЕРБ – цената на билета за еднократно пътуване в градския транспорт. Съдът отмени решението на формално основание, защити се Горанов, но Бойчев напомни, че отмяната е заради липсата на икономическа обосновка защо точно 1,60 лв. трябва да е цената. Такава обосновка беше представена пред съда постфактум. Не мога да приема, че се прави без икономическа обосновка увеличение на цената от 60%.

Горанов не пропусна да захапе БСП и заради Румен Гечев – безспорно „доказан”, иронично каза той, явно визирайки участието на Гечев в правителството на Жан Виденов. Бойчев контрира, че БСП е сдържана в обещанията си, а в програмата на ГЕРБ имало двойно увеличение на учителските заплати, 1500 лева средна заплата в края на мандата – кога осъзнахте, че трябва да имате активна политика за доходите. Знаете ли защо подадохме оставка, отвърна Горанов, на което Бойчев отговори, че ГЕРБ загубила доверието на българските граждани. А знаете ли защо вие не подавате оставка в такива случаи, контрира Горанов, който поиска да му се обясни как се връзва в сметката на бюджета с всичките мерки, които БСП прокламира и благодари задочно на Корнелия Нинова, че е признала, че е взет външен дълг от 10 млрд. лева, а не 16 млрд. лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес