Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев: ГЕРБ и ДПС превърнаха евроатлантизма в клише

13 август 2024, 17:54 часа • 1571 прочитания

Евроатлантик и евроатлантизмът в България се превърна в клише, на което се обсъжда формата и звученето, а не съдържанието. И тук вината на ГЕРБ и на ДПС е много голяма през годините, защото непрекъснатото папагалско повтаряне "евроатлантизъм, евроатлантизъм" ни отнема способността да разсъждаваме по-сериозно за това какво означава да си част от ЕС и НАТО.

Това каза пред БНР евродепутатът от ПП-ДБ/ЕНП Радан Кънев. Според него трябва да се обсъжда какви са възможностите, гаранциите за индивида, фирмите и икономиката от ЕС и какви гаранции за сигурността на една държава носи това да си част от НАТО.

"И тогава вече, когато водим този разговор, да можем осъзнато да казваме: "да, аз съм европеец, аз съм атлантик" или "не, не съм". Аз съм много осъзнат и европеец, и атлантик, но не на базата на клишетата, които Борисов или Пеевски ни сервират", каза той. Още: Кънев: ГЕРБ и Борисов спряха да крият, че са едно с ДПС - съпредседател и видим лидер им е Делян Пеевски

Според Кънев Борисов може да бъде всичко, което смята, че ще му донесе гласове и власт. "Съответно - има риск той да не бъде повече европеец и атлантик. Същото се отнася и за ДПС. Но тук има едно много голямо "но". Все пак през тези години, в които комбинацията ГЕРБ-ДПС доминираше политическата сцена, зад тях като избиратели и политици на по-ниски нива се изградиха много хора, които са убедени европейци и атлантици. Тези хора не са фурнаджийски лопати като лидерите си. Истински европейски хора има и в ГЕРБ, а и в ДПС. А лидерите им са политически мошеници. Ние го знаем, защо да не си го казваме", каза евродепутатът и добави, че ръководствата на ГЕРБ и ДПС вече в известна степен са "заложници на хора, избиратели и политици, които реално осъзнават колко голям обществен интерес имаме от членството си в ЕС и НАТО".

По повод изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "ако евроатлантизмът е да ме направи жена, то тогава не съм евроатлантик" , Радан Кънев каза:

"Лидерът на най-голямата партия в България, който над десетилетие е бил министър-председател, си позволява преди избори да затъне в евтини пропагандни клишета и говорене, характерно за поляризирани групи в социалните мрежи. Това е много опасно. Защото очевидно в случая не става дума за възможността някой някъде насила да бъде правен жена и никъде това не се е случвало. Става дума за способността ни като общество да говорим много спокойно, без крайности от която и да било страна, за сексуалността в момента, в който децата навлизат в своята сексуалност през пубертета. Това е моментът, в който те се сблъскват със своето сексуално съзряване. Това е моментът, в който тези от тях, които са гей, разбират, че са гей и трябва да преживеят този етап от живота си, без да бъдат тормозени и отхвърлени, защото те са малцинство. Този закон и това говорене, което ни показва господин Борисов, със сигурност не помагат нито на децата, които са гей, нито на техните родители, нито на техните съученици да бъдат по-разбиращи и по-добри". Още: Кънев: Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне, Радев руши парламентаризма

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес