Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

20 май 2024, 15:24 часа
Реклама

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“.

Още: Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Предизборна сага

Става въпрос за Симеоновския лифт, който през последните няколко дни стана арена на предизборни битки между политическите сили.

От базираната в Италия фирма „ТехноАлпин" - собственик на дружеството „Витоша ски“, което притежава съоръженията на Витоша - обявиха, че лифтът повече няма да работи, като вместо това ще се подготви проект за подмяната му. Причината: Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността.

Оттам насетне започна прехвърляне на топката между различни политически фигури в София - кой е виновен за това, че Витоша пак ще се задръсти с коли: Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен.

Снимка: Actualno.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова бяха призовани да участват в извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 23 май. То се свиква по искане на групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" за изясняване на причините София да остане без нито един работещ лифт до Витоша.

"Настояваме на това заседание да дойдат приватизаторите на общинското дружество "Въжени линии" ЕАД и да дадат своите обяснения - Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. Той - като бивш кмет на София, по чието време са приватизирани общинските лифтове", каза Борис Бонев от "Спаси София" на брифинг в общината днес.

Още: Призоваха Фандъкова и Борисов извънредно в СОС заради Симеоновския лифт и "Патриарха"

Какво пише Главчев до ДАНС?

В писмото си до ДАНС министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса. "Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите", изтъква Главчев, цитиран от пресцентъра на Министерски съвет.

С оглед на функциите, регламентирани в чл. 2 от Закона за ДАНС, министър-председателят Димитър Главчев възлага на Агенцията да извърши проверка и да го уведомява периодично за резултатите от нея, посочват още от кабинета.

Още: Васил Терзиев: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес