Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПФ иска свикване на КСНС заради заплахата от "мащабен етнически конфликт"

16 юни 2015, 14:54 часа • 8679 прочитания

Патриотичният фронт поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента заради заплахата от мащабен етнически конфликт. Това стана ясно от декларация на парламентарната група, изчетена от председателя на групата Валери Симеонов, предаде БГНЕС.

Симеонов посочи, че за пореден път България става полесражение на етнически размирици, като обърна внимание на случая в кв. "Орландовци" от събота. Лидерът на НФСБ припомни, че още през 2011 година като общински съветник от ВМРО Ангел Джамбазки е поискал свикване на местен референдум в квартала на база подписка на 3000 жители. Референдумът е трябвало да бъде с въпрос дали да бъдат съборени незаконните постройки, но така и не се е състоял.

По щастлива случайност в "Орландовци" нямаме смъртни случаи, а за пореден път родината ни се е разминала на косъм от мащабен етнически конфликт, каза Симеонов.

Крайно наложително е МВР да изработи дългосрочна стратегия за овладяване на престъпността в циганските квартали, каза Симеонов. Той обяви, че досега не е видял случай тълпи от цигани, въоръжени с брадви и сопи, да скандират "искаме работа", а между крясъците "смърт на българите" да скандират и "искаме художествена галерия в махалата".

Патриотичният фронт обяви, че трябва много по-строго да се санкционира нарушаването на обществения ред, като се започне със забрана за силната музика от уредби и коли, както и ползването на обществени места за частни нужди. Тези нарушения изглеждат маловажни, но продължават с десетилетия и пораждат омраза и желание за ответна реакция, каза Симеонов.

Валери Симеонов настоя и за спешно провеждане в едноседмичен срок на среща между всички парламентарни групи и ръководството на МВР, за да се изготвят законодателни мерки, които да облекчат работата на институциите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес