Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пеевски и Чакъров заедно и поотделно": Може ли ДПС да има по две листи на нови избори? (СНИМКИ)

11 юли 2024, 09:40 часа • 946 прочитания

Възможно ли е на едни нови предсрочни парламентарни избори ДПС да се явят с по две листи на места? Тази спекулация обикаля в социалните мрежи, а журналистът Полина Паунова разясни защо.

"След избора на Пеевски и Чакъров за председатели (такава е документалната формулировка) на ДПС през февруари тази година, разбира се, има модификация в устава на формацията. Документът е видим в Регистъра на политическите партии към Софийския градски съд. Според приетите от ДПС и регистрирани от съда изменения Движението за права и свободи се представлява от двамата председатели “заедно и поотделно”.

Защо това е важно? За регистрацията на листите на евентуални предсрочни избори", пише Паунова.

Още: "ДПС има имунна система": Чакъров призова за оставката на Пеевски (ВИДЕО)

Ето и останалата част от публикацията й:

"Ако органите на ДПС нещо “зациклят”, забавят се или не успеят да отстранят от поста онзи, когото избраха за председател, то във времето до предсрочните избори - именно той и Джевдет Чакъров ще могат и заедно, и най-вече поотделно да регистрират кандидатски листи от името на ДПС.

Това, разбира се, е малък и незначителен детайл на фона на случващото се, ако се гледа изолирано.

Ако обаче се разгледа в контекста на казаното от Доган, а именно, че прокуратурата се ползва за политически цели, трябва да си дадем сметка, че битката между Пеевски и почетния председател ще се пренесе на терена на формалното. А прокуратурата е онзи инструмент, който в годините е доказал, че отлично управлява формалното", пише още Паунова.

Още: Конкретен пример за бруталност на Пеевски: Бившият кмет на Кърджали го посочи

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес