Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От F-16 до завръщането на Божков: Говори посланикът на САЩ в България

15 октомври 2023, 19:07 часа
Реклама

Първите изтребители F-16 Block 70, които България поръча от САЩ, няма да се забавят и ще пристигнат в началото на 2025 г. Това заяви посланикът на Щатите у нас Кенет Мертен пред Нова ТВ.

"Знам, че имаше първоначално забавяне поради ковид, но още отпреди да пристигна, поддържаме редовна връзка с Министерството на отбраната на САЩ. Уверили са ме, че няма да има никакво забавяне. Това е изключително важно за нас и за българските ни съюзници", каза Мертен.

Още: България влезе в "коалиция F-16" за Украйна, без да притежава изтребителите

Притесненията на България

Забавянето в подготовката за получаването на закупените от САЩ изтребители F-16 Block 70 е значително, посочи обаче преди седмици министърът на отбраната Тодор Тагарев. Според него съществува опасност Трета авиационна база в "Граф Игнатиево" да не бъде готова в срок за приемане и експлоатация на самолетите. Това означава, че има възможност да се наложи да плащаме на САЩ, за да съхраняват изтребителите ни след 2025 г.

Още: Армията губи милиони във фалирала фирма. Може да не приключим навреме базата за F-16

Тогава е срокът за завършване на базата, тъй като по това време трябва да пристигнат осем самолета F-16. Модернизацията на базата и привеждането ѝ в нужното състояние ще струват над 300 млн. лв.

Още: Ще плащаме допълнително на САЩ, ако ремонтът на "Граф Игнатиево" не приключи навреме

От САЩ сме поръчали общо 16 изтребителя F-16 - следващите осем се очакват няколко години след 2025 г.

Помощта за Украйна

Посланикът на САЩ у нас заяви, че е благодарен за стъпките, които България предприема за помощ на Украйна. "Благодарни сме за топлото приемане на украинските бежанци, на тези злочести хора. Второ, безкрайно доволни сме от подкрепата, която България успява да окаже – тя доведе до промяна и усили способността на украинците да се противопоставят на руската агресия. Била е много значима", каза той.

"Срещнахме се с Румен Радев, когато връчих акредитивните си писма. Срещаме се от време на време. Не си спомням да сме говорили за F-16. Говорим за политика, за това какво можем да правим заедно. Той идва от военната сфера, но е президент и има по-всеобхватна гледна точка по различните теми", добави още Мертен относно президента.

Още: Американският посланик се впечатли от плановете на регионалния министър за пътно строителство (СНИМКИ)

Ролята на Русия в България

"Разбирам ролята, която Русия е изиграла в миналото на България", каза той по темата с улици и паметници, носещи имена на важни фигури от руската история. Не вижда обаче разделение в обществото ни, каквото несъмнено има.

"Повечето българи разбират, че бъдещето е свързано с европейските партньори и Северна Америка. Не мисля, че има много хора, които гледат на Русия като икономическо и политическо бъдеще за България", каза Мертен.

На въпрос България застрашена ли е от Русия той отвърна: "Не бих казал. България има силни институции, тя е силна демокрация. Една от сферите, с които успешно си сътрудничим с българското правителство, е по темата дезинформация.

Още: Мертен: Украйна успява да удържи срещу Русия с помощта и на България

Снимка: БГНЕС

Войната в Израел

Мертен твърди, че фокусът на САЩ ще се насочи към Близкия изток, след като на 7 октомври "Хамас" нападна Израел. Само че Вашингтон няма да спре помощта за Украйна, твърди той.

"Очевидно е, че сме разтревожени, но оставаме ангажирани спрямо предизвикателствата на територията на Украйна. Мисля, че САЩ са способни да се справят с два значими проблема, с две кризи едновременно. Оставаме отдадени в подкрепата за украинския народ, за да гарантираме, че има отпор на агресията на Русия", добави посланикът.

Още: Кенет Мертен: Фалшива информация е, че ще се пращат български войници в Украйна

Завръщането на Божков

Относно завръщането на Васил Божков в България и ареста му Мертен каза, че САЩ не са намесени. "Няма намеса на САЩ за завръщането му", бе краткият му отговор.

На въпрос дали е запознат с изнесената информация от страна на Божков към американските власти за подкупите, които бизнесменът твърди, че е давал на Бойко Борисов и Владислав Горанов, за да се възползва от вратички в Закона за хазарта, Мертен каза, че има "нула информация".

Кенет Мертен каза, че САЩ не обсъждат нови имена, които да добавят към санкционираните българи по закона "Магнитски", по който наказателни мерки са наложени на Божков, на Делян Пеевски и др.

Още: Божков няма намерение да плаща гаранцията си от 500 000 лв.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес