Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Опит за парламентарен преврат": Борислав Цеков с коментар на предложението на ПП-ДБ

15 юли 2024, 19:22 часа • 1708 прочитания

Това, че в Конституцията не пише конкретен срок, не значи, че няма срок за тези политически консултации при президента. Има срок и той се нарича "разумен срок". Той не се определя произволно. Това заяви доц. Борислав Цеков, доктор по конституционно право в "Още от деня" по БНТ.

"Ако ПП-ДБ заяви ясно, че иска да състави правителство, че започва преговори, че отсрещната страна в тези преговори също заявят такава воля и влязат в преговори, то тогава може да им се връчи мандат в този разумен срок", обясни доц. Борислав Цеков.

Още: Божидар Божанов: Ще приемем втория мандат, ако се изпълни законодателната ни програма

По думите му, ако изначално партията или коалицията е с намерението да не съставя редовно правителство, не са й нужни 2-3 месеца, за да приема закони. "Този срок от 3 месеца, който искат от ПП-ДБ, е опит за парламентарен преврат", каза още доц. Борислав Цеков.

За атентата срещу Тръмп

"Това покушение е покушение срещу демокрацията", заяви доц. Борислав Цеков - автор на "Доктрината Тръмп", по повод опита за убийство срещу бившия президент на САЩ. Според доц. Цеков атентата "беше резултат на токсичната среда, създадена от либерал-прогресивните".

Още: Депутатите на Пеевски са "против" антикорупционната декларация на ПП-ДБ

"Те пренесоха цялата тази истерия, оттам нататък държавата влезе в хаос - тази атмосфера се опита да отстрани Тръмп", уточни той. "Доналд Тръмп и без това глорифициране ще спечели изборите, демократите имат още шанс до август, но гласовете на тези, които искаха два сменят Байдън, отслабнаха", обясни още Цеков, като допълни, че смята, че сега полемиката на демократите ще бъде за обединение на партията, тъй като сегашната ситуация не е добра за каквито и да е резки ходове. "Доналд Тръмп е големият победител от това, което се случва в САЩ", обобщи в заключение доц. Цеков.

Още: Борислав Цеков: Тръмп ще влезе в учебниците с вдигнатия си юмрук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес