Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Екатерина Захариева ще е новият български еврокомисар

09 септември 2024, 19:31 часа • 1198 прочитания

Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кореспонденцията от страна на министър-председателя е в отговор на писмо на Урсула фон дер Лайен, в което тя благодари за предложените от българското правителство две кандидатури и след събеседвания с кандидатите отправя искане до премиера Главчев официално да посочи Екатерина Захариева като единствен български кандидат.

В отговор на писмото на председателя на Европейската комисия премиерът Димитър Главчев официално представя името на Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар от България.

Още: България е единствената страна, номинирала мъж и жена за новия състав на ЕК

По-рано днес изданието „Политико“ съобщи, че Екатерина Захариева е изборът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за български еврокомисар. Според изданието тя ще получи ресор справяне с кризите и хуманитарна помощ.

„България не участва в надпреварата за нито една от ключовите позиции. Въпреки че България е предложила две имена - мъж и жена - Захариева почти сигурно ще получи работата, тъй като Фон дер Лайен се нуждае от повече жени, за да има балансиран по пол състав на Комисията“, подчертава изданието.

Още: Politico: Екатерина Захариева ще е българският еврокомисар

БГНЕС припомня, че Екатерина Захариева влезе в голямата политика с първото правителство на ГЕРБ, когато беше заместник-министър на регионалното развитие. По-късно тя се премести в Президентството, след като Росен Плевнелиев стана държавен глава. На два пъти беше министър в служебните кабинети, назначени от Плевнелиев, включително на МРРБ.

В третото правителство на Бойко Борисов Захариева бе начело на българската дипломация в продължение на 4 години.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес