Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови екзотики: ИТН готови при техен трети мандат да има премиер от друга партия

26 юни 2024, 13:24 часа
Реклама

Не държим премиерът да е от "Има такъв народ". Той може да бъде близък до някоя политическа партия, но може да не е до ИТН.

Това каза Тошко Йорданов от ИТН на излизане от консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Припомняме, че по време на разговорите двете страни обсъдиха и промените в изборните правила, като отново се завъртя и идеята за президентска република. Още: "Не си подаваме топката": ИТН и Радев обсъдиха президентска република и експертен кабинет (СНИМКИ)

"Ако се стигне до третия мандат, тогава всички партии ще трябва да си зададат въпроса: "Ако не направим сега нещо, какво следва?". Най-лесно е да отидем на избори. Няма проблем, включително и за нас няма проблем, знаете, че ние сме партията, която е качила гласовете си", коментира Йорданов.

Формацията няма да подкрепи кабинет с първия или втория мандат, но и че той и колегите му са готови да се отзоват на среща с партията, взела третия мандат, ако бъдат поканени. Йорданов подчерта, че в която и партия да отиде третият мандат, ако бъдат поканени на среща, от ИТН ще отидат.

Още: "За нас ще е комплимент": "Величие" поиска програмен кабинет, но не иска третия мандат

Той коментира, че "разни хора" продължават да се упражняват на тема, че ИТН ще подкрепят първия и втория мандат. "Политическите заявки са странно нещо в момента. Ние се опитваме да не правим политически заявки", добави той и уточни, че от "Възраждане" не са ги търсили.

По думите му подходът на ГЕРБ да предложи експертен кабинет, но с условието министър-председателят, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ, не е правилен. "Има очевадни проблеми, за които не са необходими 6 месеца, за да се разберем, но трябва да има желание", коментира още Йорданов по отношение на третия мандат.

От своя страна Станислав Балабанов заяви, че ако 50-я парламент е с по-дълъг живот, ИТН отново ще вкара възможност за поправка на закона за референдумите. "Пряката демокрация е най-демократичното средство", отбеляза Йорданов и даде пример със САЩ.

Още: "Ще говорим с всички": ИТН настоява за третия мандат за да състави експертно правителство

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес