Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НФСБ: Борисов да не се извинява за съдбата на евреите от Македония

11 март 2018, 18:31 часа • 2375 прочитания

Националният фронт за спасение на България, чийто лидер е вицепремиерът Валери Симеонов, призова премиера Бойко Борисов да не се извинява за съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия при утрешното си посещение в Скопие. Там Борисов ще участва във възпоменание за жертвите на Холокоста.

В своя декларация партията на Симеонов обявява, че е "категорично против" Борисов да се извинява за депортирането на евреите по време на Втората световна война от тези територии, контролирани по онова време от Царство България.

"Подобно извинение означава, че България и българският народ поемат вината за трагичната съдба на тези хора, изпратени в концентрационните лагери на смъртта. Тоест България ще поеме вината за престъпления, извършени от друг режим и друга държава – хитлеристка Германия", се казва в декларацията.

България спаси всичките свои 48 000 еврейски поданици, но не успя да спре депортирането на други 11 343-ма души от присъединените територии.

На 12 март (понеделник) премиерът Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12 март в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. 

В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес