Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нейнски: Въпросът е на кой друг разчита Горица Грънчарова - Кожарева

19 август 2024, 08:29 часа • 1614 прочитания

На кой друг разчита Горица Грънчарова - Кожарева. Този въпрос постави бившият външен министър Надежда Нейнски в сутрешния блок на бТВ.  

Днес се очаква посочената за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да обяви имената на избраните министри в новия служебен кабинет. Президентът Румен Радев препоръча тя да предложи кабинет за 10 дни, за да може новите предсрочни парламентарни избори да са на 20 октомври.

"Очаква се от нея да разчита най-вече на себе си, но най-вече, означава, че тя разчита и на други", смята Нейнски. 

Според нея при реденето на редовно правителство е ясно кои са участниците в реденето на кабинет, докато при служебните, не се знае кой друг реди с нея. ОЩЕ: В очакване на новия служебен кабинет "Грънчарова"

Служебните кабинети май са по-важни за партиите от редовните

"Не съм склонна да се вълнувам толкова много от състава на служебния кабинет. Политичският разговор се измества от редовните към служебните кабинет. Сякаш на партиите им е многто по-изгодно да спорят и нареждат фигурите в един служебен кабинет, отколкото да мислят за редовно правителство", смята тя. 

Тя смята, че служебното правителство е техническо, което има много ясно регламентирани правомощия съгласно Конституцията и не може да извършва реформи.

"Тук е един от големите въпроси - дали партиите реално са готови да провеждат реформи, защото не може да се очаква от един службен кабинет да го прави. На практика тази въртележка от избори, служебни кабинети, обезценява демократичния процес, който е гарантиран посредством изборите. Това става причина хората все по-малко да отиват до избирателните урни. Едва 20% от българите ще бъдат представени след поредните избори", посочи още Нейнски. ОЩЕ: Кирил Петков: Пеевски опитва да сплаши бъдещия премиер

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес