Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво комисия - цивилен може да ръководи военното разузнаване

25 юли 2019, 16:25 часа • 3518 прочитания

Възможност за заемането на длъжността директор на служба "Военна информация" ще имат както военнослужещи, така и цивилни граждани с необходимото изискване за стаж в службите за сигурност. Инициатива и право да предложи за назначаване на директор ще е на министъра на отбраната, който внася предложението в Министерския съвет, а след решение на правителството, президентът издава указ.

Това реши парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност при разглеждането за второ гласуване на промените в Закона за разузнаването, съобщи след закритото ѝ заседание Милен Михов от ВМРО.

Припомняме, че законопроектът предвижда директорът на служба "Военна информация", която е най-старата българска разузнавателна служба, да може да бъде цивилно лице. При първото четене в пленарна зала управляващите бяха остро критикувани, че преправят закона за конкретно лице.

Срещу решението им се обяви президентът Румен Радев, който защитава тезата, че шефът на военното разузнаване задължително трябва да бъде военен и да разполага с необходимата експертиза, опит и професионална подготовка.

На ниво комисия бяха приети изменения в първоначалния текст почти със съгласие, съобщи Михов, който е сред вносителите на законопроекта и на едно от предложенията за корекции, съвместно с ГЕРБ.

"Предложената от мен и ГЕРБ промяна - кандидатурата за директор на службата да се предлага от военния министър и предложението на БСП - в случай на придобиване на право на пенсия от военнослужещ той да довърши своя мандат, бяха приети с леки корекции и текстът придоби професионален вид", уточни Михов.

Той изрази одобрение на приетата добавка в текста, че военнослужещ, който достигне пределна длъжност по Закона за отбраната и въоръжените сили и заема длъжността директор на служба "Военна информация", може да довърши своя мандат като цивилен служител и коментира, че това "гарантира спокойствие и приемственост в работата на тази много важна институция".

Според него приетият текст дава надежден отговор на упреците, че законът се променя заради конкретен човек. "Процедурата по назначаването на ръководителя на нашето военно разузнаване е доста сериозна – започва с предложение на военния министър, което трябва да бъде аргументирано и задълбочено, минава през решение на правителството и изисква да завърши с Указ на президента", подчерта Михов.

"При сегашното разположение на политическите сили е ясно, че не би могло да мине решение, което няма подкрепата на тези много важни институции", добави депутатът. Според него "всички опасения за политически или други задкулисни назначения загубват своето основание, когато за назначаването на директора на служба "Военна информация" има решение на две институции – Министерския съвет и президента.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес