Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Моралната победа е за мен": Калин Стоянов се сбогува с МВР и влиза в политиката (ВИДЕО)

27 август 2024, 12:06 часа • 4153 прочитания

"Знам, че моралната победа е за мен и времето ще го докаже. Към всички, които са оплетени в схеми и зависимости, изпитвам съжаление, но не и съчувствие. Вчерашният ден бе продължение на цирка, който се разигра в президентството с главен герой президента Радев".

С тези думи и под съпровода на нетипично бурни аплодисменти в МВР досегашният вътрешен министър Калин Стоянов предаде поста на наследника си Атанас Илков. На кратка церемония във ведомството Стоянов подчерта, че освобождава министерското кресло с високо вдигната глава. В края на изявлението си той даде и ясна заявка, че влиза в политиката и че ще бъде част от предизборната кампания.

Пак "ала-бала"

"Работих по правилата, не участвах в политически интриги и водих тежка битка. Не съжалявам за нищо. Имах силата да се изправя срещу схеми и зависимости, за да отстоя достойнството на институцията и на колегите си. Не допуснах "ала-бала" на изборите и това не се прощава. Поставих едно единствено условие - да подбера екипа на хората, с които да работя. Осигурявах комфорт на екипа си, но не и на политическите търговци, които се упражняваха по темата с МВР. Много пъти ме питаха чий министър съм - пак ще повторя, че бях ваш министър, колеги, бях министър на всички български граждани", каза Стоянов.

Още: Какво имущество декларират новият вътрешен министър, ключовите фигури от МВР и службите?

Той благодари за подкрепата в това да опази институцията от "политическата употреба". И още: "Тя е доказателство, че направих правилния избор, въпреки цената, която платихме със семейството ми в последните месеци. Оставам на категорична позиция, че по никакъв начин МВР не трябва да става заложник на болни амбиции за безконтролна власт", каза още Стоянов. Той направи и кратък отчет на свършеното за над една година на поста и отправи към колегите си пожелания за продължават да отстояват името си.

Снимка: БГНЕС

"Министър Илков беше част от моя екип от ден 1. Надявам се, че ще успее да устои на всички опити за политическо овладяване на МВР", обърна се към наследника си Стоянов, който стана основния проблем пред сформирането на новата служебна власт.

Още: Полицаи, минали в "Делта гард": Държавата пази тайна

От своя страна Атанас Илков подчерта, че поема министерството в сложна ситуация. "Необходимо е да оставим системата да се успокои, за да може колегите да продължат работата си ефективно и да отговорим на очакванията на обществото", каза новият вътрешен министър.

Припомняме, че преди да положи клетва за втори път служебният премиер Димитър Главчев обяви рокадата във вътрешното ведомство с думите: "Нямаше кой", а причината - натрупаното напрежение в министерството заради спорното управление на Калин Стоянов начело.

И една политическа заявка

След края на церемонията по "сдал-приел" и докато министър Илков поздравяваше колегите си, Калин Стоянов даде и кратък брифинг пред журналистите по повод бъдещата си политическа кариера, за която за първи път заговори открито:

"Това е първият български президент след 1989 г., който грубо покази Конституцията. Хубавото е, че маската падна - всички видяхме безпрецедентната намеса в изпълнителната власт от негова страна. Всички видяхме топлата прегръдка, с която той прегърна своите рожби, които до вчера наричаше "шарлатани". Още веднъж поздравявам г-жа Кожарева, която прояви воля и изнесе публичен урок по достойнство, адресиран до почти всички мъже в българската политика и в частност президента Радев", обърна се остро Стоянов.

На въпрос коя политическа оферта ще приеме за новите избори, той отговори лаконично: "Въпрос на време е. Това ще бъде място, от което ще продължа да работя за България и да следвам евроатлантическия път, който страната ни следва", каза бившият вече вътрешен министър.

Снимки: БГНЕС

Припомняме, че това изявление идва на фона на отправена публична покана от страна на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски към Калин Стоянов да стане част от листите на "неговата партия", ако бъде остранен от поста вътрешен министър. Думите му бяха разтълкувани в посока на евентуална нова формация, която ще оглави именно санкционираният за мащабна корупция по глобалния закон "Магнитски". След поканата към Стоянов самият той благодари на Пеевски за подкрепата и каза, че има предложения за участие в изборите от "още няколко формации", без да назовава имена.

Още: Грънчарова е сложила Калин Стоянов в списъка с министри, след като Пеевски я е заплашил с компромат за съпруга й? (СНИМКИ)

Освен това припомняме, че в последните седмици именно Делян Пеевски е политическият лидер, който единствен атакува пряко и остро президентът Радев, наричайки го "Мистър Кеш". В своите изявления той не пропуска да отчита принадлежността си към поддръжниците на евроатлантическия път на развитие на България, макар тази посока да не е разколебавана, както и непрекъснато атакува представителите на ПП-ДБ, които преди година пък именно държавният глава нарече "шарлатани".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес