Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коларова за идеята за надпартиен премиер на ПП-ДБ: Предлагам им Филип Димитров

16 септември 2024, 15:05 часа • 1088 прочитания

"Не вярвам, че ще бъде по-лесно от предишния път и причината е една и съща - доколко Бойко Борисов е зависим от Делян Пеевски и доколко може да се еманципира. Това ще бъде разбрано чрез позицията на ГЕРБ по отношение на регулаторите, службите, процедурите, принципи за борба с корупцията".

Това каза журналистът и главен редактор на "Медиапул" Стояна Георгиева.

"Основният проблем в България е неспособността да се управлява. Имаме две правителства, които са най-неспособните и безпомощните, които сме имали от прехода досега. Доколко едно правителство може да управлява, се оценява с продължителността на мандата. Имаме две правителства, които по 6 месеца управляват, не могат да се справят. Това са хора, които не знаят как се управлява, не искат да платят цената за управлението", коментира политологът проф. Румяна Коларова.

Още: Всички корупционни практики и влияния в институции от страна на ДПС бяха потвърдени от самите тях: Политолог

По думите на Стояна Георгиева шансовете за редовна власт са 50 на 50. "Би било безотговорно да отиваш на избори да търсиш подкрепата на избирателите и да казваш "не, ние не желаем да управляваме". Ти искаш да получиш доверието на хората, за да може всички техни желания и това, за което гласуват за теб, да го въплътиш в управление", посочи тя.

Според проф. Коларова трябва да се състави коалиция, която да управлява. "Коалиционните партньори управляват заедно и поотделно, например ако има коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Две, три или четири партии в коалиция управляват заедно и поотделно в смисъл, че всяка една може да блокира цялата коалиция. Трябва да има някакво съгласие помежду им", коментира тя.

"Ако се върнем назад в политиката и спрем да гледаме на хората като на нещо изхабено. Имам предложение за идеален министър-председател. Човек, който е бил хем премиер, хем конституционен съдя - Филип Димитров", допълни Румяна Коларова.

На снимката: Огнян Герджиков (вляво) и Филип Димитов (вдсяно)/ БГНЕС

По думите на журналиста Стояна Георгиева основният проблем у нас е корупцията в лицето на Делян Пеевски. "Как един човек си играе с всички институции, как командва върховно съдилище в името на това да продължи и да може да се задържи на тази позиция. Делян Пеевски, поемайки този инструментариум на лидер, създаден от ДС, имам предвид Доган, вече надгради до една ужасяваща степен, за да може цялата страна да бъде в хватката на един човек", посочи тя.

Още: Румяна Коларова за предизборната обстановка: Надхитряне между юристи и джентълменски споразумения (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес