Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Калин Стоянов е пример за превзетата държава, Пеевски проби Кожарева": Кирил Петков с първи коментар

19 август 2024, 13:44 часа • 2793 прочитания

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава."

Това написа в профила си в социалните мрежи бившият премиер и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков. Поводът е провалът на опита за излъчване на служебно правителство с премиер Горица Грънчарова-Кожарева и задаващата се конституционна криза, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет заради вътрешния министър Калин Стоянов.

Още: Грънчарова призна за политически натиск, подава сигнал до Сарафов (СНИМКИ)

"Радев действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция. За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция. Отговорността е в Народното събрание през следващите дни. Сега ние в парламента трябва да използваме нашите правомощия и да попълним "домовата" книга с наистина независими и качествени хора с обществено доверие, като например в Сметната палата, където процедурата може да се придвижи най-бързо", подчертава още Петков.

Според него дългосрочната победа може да дойде само на следващите избори, когато "хората със своя глас ще имат възможност да си върнат държавата обратно, където има справедливост и свобода, а не както днес се показа - зависимости!"

Още: Без нови предсрочни избори заради Калин Стоянов: И не, и да - мнения на експерти

Още: Кабинетът "Грънчарова" се провали заради Калин Стоянов, скандал с президента Радев (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес