Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "Грънчарова" се провали заради Калин Стоянов, скандал с президента Радев (СНИМКИ и ВИДЕО)

19 август 2024, 11:07 часа • 4365 прочитания

Новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева изпълни мандата за съставяне на ново служебно правителство. Церемонията на "Дондуков 2" премина със скандал - държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ.

Макар Грънчарова-Кожарева да връчи и пълна папка със служебни министри, които очаквано са почти същите като в досегашното правителство, то най-спорният въпрос, свързан с името на вътрешния министър Калин Стоянов остана неразрешен. Причината - според новият премиер той трябва да остане в ресорното ведомство и в новия кабинет, въпреки политическото и обществено недоволство срещу него.

Това предизвика незабавната реакция на президента Радев, който постави ултиматум на Грънчарова-Кожарева да представи нов вътрешен министър, тъй като в противен случай няма да подпише указа за назначаване на ново служебно правителство. Четете още ТУК.

"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението до избирането на ново редовно правителство, но най-важното - да организира честни и свободни предсрочни избори. Политическата нестабилност в България не е преодоляна, нужен е диалог между институциите. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделението на властите е основния принцип за намаляване на общественото напрежение", каза от своя страна новият служебен премиер и върна изпълнен мандата на държавния глава.

Снимка: БГНЕС

Кои бяха министрите?

В неслучилият се проектосъстав на Министерски съвет имаше няколко рокади, като най-очакваната бе тази на министъра на външните работи. Като министър бе предложен настоящият главен секретар в МВнР и бивш зам.-министър Иван Кондов. Досега постът се съвместяваше от служебния премиер Димитър Главчев.

В здравното ведомство също имаше рокада - досегашният министър Галя Кондева трябваше да предаде поста на доц. Петко Стефановски. Той бе досегашен зам.-министър по здравеопазването.

Виктор Атанасов пък щеше да стане министър на околната среда и водите. Той е досегашен зам.-министър в ресорното ведомство и щеше да замени Петко Димитров на поста.

В Министерството на транспорта пък за поста бе предложен Валери Борисов - той е досегашният временно изпълняващ длъжността директор на Изпълнителна агенция "Инфраструктура на електронното управление". Два пъти е заемал поста на зам.-министър и трябваше да наследи Георги Гвоздейков начело.

Още: Главчев може да не е пак начело на Сметната палата - хипотеза

Потвърдиха се и обществените очаквания постовете си да запазят финансовият министър и вицепремиер Людмила Петкова, правосъдният министър Мария Павлова, земеделският министър Георги Тахов и регионалният министър Виолета Коритарова.

Ето и останалите имена на министрите, които трябваше да продължат мандата си в новото служебно правителство:

  • вицепремиер и министър и иновациите и растежа - Росен Карадимов;
  • енергетиката - Владимир Малинов;
  • отбраната - Атанас Запрянов;
  • културата - Найден Тодоров;
  • социалната политика - Ивайло Иванов;
  • образованието и науката - Галин Цоков;
  • икономиката и индустрията - Петко Николов;
  • електронното управление - Валентин Мундров;
  • туризма - Евтим Милошев;
  • младежта и спорта - Георги Глушков.

Снимка: БГНЕС

Какво следва?

Трябваше новият служебен премиер и министри да положат клетва пред депутатите в Народното събрание на извънредно заседание на парламента във вторник, 20 август. Това обаче няма да се случи.

Дотук се стигна, след като държавният глава посочи досегашният зам.-председател на Сметната палата като наследник на Димитър Главчев. Причината - според Радев досегашният служебен кабинет не е е справил в задачата си да докаже своята политическа независимост и по-конкретно - премиерът Главчев. След проведени консултации между парламентарно представените партии и Радев стана ясно, че има желание както за смяна на министър-председателя, така и на вътрешния министър Стоянов.

Още: Ако всички по Конституция откажат поста на служебен премиер - какво става? Говори доц. Киселова (ВИДЕО)

Припомняме, че кабинетът "Грънчарова" трябваше да бъде вторият, сформиран след новите промени в Конституцията от края на 2023 г. Те оставиха на президента да избира премиер от списък с потенциални кандидати на висши държавни длъжности - председателят на Народното събрание; управителят или подуправител на Българската народна банка; председателят или зам.-председателят на Сметната палата; омбудсманът или негов заместник.

Снимка: БГНЕС

Още: Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес