Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Мирчев: Радев да си припомни, че е президент и да подпише указа за Гешев

15 юни 2023, 10:30 часа • 1739 прочитания

Надявам се Румен Радев да си припомни, че е президент на България и да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев, което е решение на ВСС. Това заяви народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в ефира на БНТ.

Още: Предложението на ВСС за Гешев вече е в президентството

Припомняме, че Пленумът на ВСС гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

По темата за комисията за сваляне на имунитети Мирчев е категоричен, че там работата трябва да бъде свършена бързо в рамките на четири седмици, за да може парламентът да продължи своята дейност. Комисията трябва да разгледа всички документи по "Барселонагейт".

Елена Йончева: Гешев предостави допълнителни факти по разследването "Барселонагейт" в Страсбург

Депутатът посочи, че е разгледал част от документите свързани с разследването и добави, че в тях е имало разпити на Бойко Борисов и други свидетели, но не е намерил нищо ново.

"И по този казус прокуратурата показa, че пет години нищо не е свършила. В последните седмици са правени разпити и са приложени данните от испанската прокуратура. Разпитвани са отделни свидетели все едно са приятели, които пият кафе. Всичко е изключително добронамерено, в един дружески дух", добави той.

Мирчев призова ДПС да преосмислят решението си, с което назначиха Делян Пеевски като член на постоянната парламентарна комисия по конституционни въпроси. Делян Пеевски стана част от Комисията по конституционни въпроси в 49-ия парламент с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН и косвена подкрепа от "Възраждане". ПП-ДБ бяха против.

"За последните десет години в България има голям напредък. Страхът е по-малко, медиите са по-свободни. На път сме да променим Конституцията по начин, по който Христо Иванов предложи в стратегията си преди 10 години. Това, че Пеевски дойде на срещата е решение на ДПС. Много се надявам да преосмислят този избор. Христо Иванов също се оттегли от комисията. Целта е да няма разделящи политически фигури, за да може конституционалистите да си свършат работата", каза още той.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес