Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идва ли краят на кабинета "Петков"? Какво показват сметките

15 юни 2022, 13:27 часа • 11994 прочитания

Трусовете в управляващата коалиция не стихват. След като Слави Трифонов обяви в средата на миналата седмица, че оттегля министрите си и напуска коалицията, днес от ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Поводът е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика, обявиха бившите управляващи.

Това ще е първият вот на недоверие срещу правителството на премиера Кирил Петков, което бе избрано на 13 декември миналата година.

Каква е процедурата

Според правилника на Народното събрание поне е необходимо една пета от депутатите (48 от 240 души), за да могат да предложат да се гласува вот на недоверие. Парламентарната група на ГЕРБ се състои от 59 депутати.

Дебатът по вота трябва да се проведе от 3 до 7 дни след внасянето на предложението, гласи правилника. Гласуването трябва да стане факт не по-рано от 24 часа след края на разискванията в пленарната зала.

За да бъде свалено правителството са необходими поне 121 гласа от общо 240 народни представители. В момента ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН имат общо 126 депутати.

Ситуацията се усложнява, защото петима от общо 20 депутати напуснаха групата на „Има такъв народ“ и не е ясно дали всички биха подкрепили падането на правителството.

Ако вотът на недоверие бъде подкрепен от мнозинството депутати, следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първият мандат отново ще отиде в "Продължаваме промяната", вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента.

Ако в рамките на тази процедура не бъде избрано ново правителство, държавният глава разпуска парламента, назначава нов служебен кабинет и насрочва предсрочни избори.

Шансът правителството да падне е напълно реален

Заявка, че ще подкрепят вота на недоверие до момента са заявили от всички партии, които са в опозиция.

"ИТН ще направи всичко възможно тези хора да спрат да управляват, защото това ще бъде оздравително за цялото българско общество. Те управляват еднолично, използват внушения, предлагат постове и пари – трябва да си ходят по най-бързия начин. Вотът на недоверие е една административна процедура, която така или иначе трябва да се случи“, каза в кулоарите на парламента Станислав Балабанов от ИТН.

"Многократно сме казали, че управляващите са национални предатели, когато и да си тръгнат ще е късно. Няма съмнение дали ще подкрепим вота на недоверие", заяви депутатът от „ВъзражданеЦончо Ганев.

"ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който проведе консултации с ГЕРБ. 

ОЩЕ: Радостин Василев обеща още отцепници. Глас от ГЕРБ за новата помощ за пенсионерите: Ще видим

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес